Небојша Вукановић: Само платформа Милета спасава

Срби у Босни и Херцеговини могу да одахну. За њихово добро и одбрану српства и националних интереса двије највеће странке у Републици Српској ојачале су савез и јединствен наступ у заједничким органима. Иако то Миле и Млађо нису рекли, ваљда се подразумијева да нико више не смије да нас дира. Чак би и неустрашива Сјеверна […]

недеља, март 31, 2013 / 18:12

Срби у Босни и Херцеговини могу да одахну. За њихово добро и одбрану српства и националних интереса двије највеће странке у Републици Српској ојачале су савез и јединствен наступ у заједничким органима.

Иако то Миле и Млађо нису рекли, ваљда се подразумијева да нико више не смије да нас дира. Чак би и неустрашива Сјеверна Кореја устукнула пред оваквом слогом, јединством и заједништвом. Под плаштом тобожње заштите националних интереса, челници СНСД-а и СДС-а озваничиле су прикривени савез и најавиле да би након Фоче, Добоја и заједничких органа двије највеће странке ускоро могле формирати коалицију на свим нивоима.

Ма шта ми мислили о њему, Миле је поново показао да врло вјешто зна да се игра и да манипулише са својим колегама политичарима. Иако је од 1998. до 2001. године показао своје лице и способности, послије само пет година тобоже неискусни Млађо Иванић срушио је Владу и довео Додика на власт уочи избора. Омогућио је Милету да потроши суфицит из буџета на подизање плата и пензија и јефтину куповину гласача надајући се да ће Миле то да цијени и награди га за вратоломство на адекватан начин. Као прави макијавелиста Миле се захвалио Млађу мрвицама и приморао га да 2007. године незадовољан и повијеног репа после дуже времена напусти Владу. Одлазак у опозицију довео је до осипања страначких функционера јер су многи конвертити изразили спремност да из ПДП прелете у црвено јато како би бар неко вријеме задржали функције.

Слично је прошао и други актер преврата из 2006. године. Као предсједник РС и лидер СДС Драган Чавић у најгорем тренутку дао је мандат за састављање Владе свом највећем противнику. Убрзо су он и његова тадашња странка доживјели прави дебакл на изборима, а Миле се поново понио као прави макијавелиста. Чавић је у јануару 2011. године на недипломатски и неуобичајени начин, једини од свих предсједника Републике Српске, по Додиковом наређењу истјеран из Сената Републике Српске. Хапшење коалиционог Черека и ломљење главе блиским сарадницима који ће ускоро да услиједи по партијском задатку показује да Миле не бира средства да дође до циља, а то је опстанак на власти и чување империје.

Предсједник се тренутно налази у врло незавидној ситуацији јер његов лончић је шупаљ на све стране. Вишегодишњи криминал, корупције и непотизам до сада не виђених размјера на овим просторима уништио је државу, јавна предузећа и привреду и свима је јасно да се накарадни систем налази пред колапсом. Незадовољство грађана је огромно, власти се мијењају у свим државама у региону, од Словеније и Хрватске до Србије, па би било сасвим природно и нормално да се и код нас догоде промјене. Миле и његови најближи сарадници на вријеме износе и сакривају огромне суме новца у иностранству, али губитак власти и позиција могао би да угрози њихову империју. Зато је најважнији задатак да се и након 2014. омогући останак на власти.

Искусни Марко Павић и ДНС на вријеме су почели полако да се дистанцирају, траже појасеве за спасавање и припремају за искакање са брода који тоне. Од социјалиста на ивици цензуса нема се пуно користи, па је Миле одлучио да одигра на најсигурнију карту – СДС. Отворене коалиције у Фочи, Добоју и заједничким институцијама, те криптокоалиције у Билећи и Бањалуци показале су да двије највеће странке у подјели плијена могу одлично да функционишу, па је логично очекивати сарадњу на свим нивоима. Миле је оставио Млађу понеку функцију и агенцију како би његов партнер задовољио јастребове у својој странци, а заузврат очекује да ће му СДС 2014. године пружити сламку спаса уколико то буде потребно. Реално је очекивати да СНСД на наредним изборима изгуби бар трећину од садашњег броја посланика, и тешко да може са старим другарима из ДНС-а, СПС-а СДП БиХ, СДА и ХДЗ БиХ формирати нову Владу. Зато је "јачање платформе", тромјесечни састанци и договори са СДС-ом стратешки потез који Милету даје сигурност. Уколико му не буду потребни, Миле ће лако завршити причу са СДС-ом о српском јединству, а ако буде неопходно на столу би се могла наћи понуда која се тешко одбија.

Да ли су у СДС свјесни посљедица сталног приближавања СНСД-у од 2010. године, и да ли су нешто научили на својим и примјерима Чавића, Иванића и осталих тешко је закључити. За очекивати је да одбрамбени механизам проради, па да по устаљеном моделу Огњен Тадић, Вукота Говедарица или неко нови по задатку још гласније загусла са говорнице о тајкунима, криминалцима, крађи, намјештеним пословима и тендерима како би се наивним грађанима заварао траг. На примјеру Билеће гдје се чланство масовно побунило и успротивило договореној сарадњи са СНСД-ом, у СДС су схватили да би их предизборна коалиција са Милетом коштала, па ће до избора глумити лажну жестоку опозицију, а онда играти на двије стране и вагати ко ће понудити више.

Осим у старом пријатељу Милу Ђукановићу Додик нема савезника у региону, превртљивим играма изгубио је подршку међународне заједнице, а уступање концесија на Дрини Нијемцима неће значајније промијенити неповољне околности. Само платформа Милета спашава, па ће домаћи олигарси бити спремни да СДС-у понуде мјесто премијера и подјелу власти на равне части како би сачували украдено благо и бројне привилегије. Скорије предизборно блоковско позиционирање и кандидатуре за предсједника Српске и члана Предсједништва БиХ добрим познаваоцима политичких прилика показаће шта су одлучили у СДС-у, и да ли ће фиктивном неутралношћу играти игру до избора, а потом вагати понуде.0 КОМЕНТАРА

 1. Mozda je tako i najbolje, da se ovaj cirkus zvani Republika Srpska zavrsi sto prije, gospodo uci cete u istoriju Srpskog naroda, da ste bnesto sto je stvoreno u ratu, unistili i ugasili u miru.Alal vam, vjerovatno smo tako i zasluzili.

 2. Најбоље би било да СДС одмах потпише коалицију са Иванићем и Чавићем. Они имају подршку НДИ и осталих организација, па странци неће правити проблем да и СДС уђе у власт.Тако је било и 2001. кад су преко Иваница ушли. Не морају ни овај пут баш истаћи страначке кадрове, него нека дају неке стручњаке. Иванић ће тако бити члан предсједништва, Чавић премијер, а СДСу би могли дати Скупштину као кад је био Калинић. То би за СДС било најбоље.

 3. SDS-u, da li trebaju tri minute, a ne tri mjeseca, koje trebaju firčiju da dobije u vremenu da još iznese što nije iznešeno, da kažete NE onome koji je uništio vaš narod materijalno, duhovno i biološki.

 4. Заборавио сам на Михајлицу и Крсмановића. Требало би да им СДС гарантује да ће Михајлица бити министар унутрашњих послова, а Крсмановић енергетике и рударства (ако он пристане на то). СДС-у треба дати министарство локалне управе, трговине и спорта и омладине. Нипошто финансија. Финансије мора да контролише Чавић као премијер преко свог човјека. Тек тада би се могли надати бољој будућности за РС.

 5. Какав Михајлица, Иванић, Чавић или Крсмановић. Цензураши којима је у удруживању једина шанса да буду неки фактор. Пола их цензус не би самостално прешли. Али играју на карту језичка на ваги који ће донијети превагу једној од страна, а њих ухљебити…

  А Вукановић пише неистине, јер гдје, осим у његовом тексту,СДС „озваничава коалицију на свим нивоима“?

  СДС расте, и до 2014. ће имати исти, ако не и већи број гласача као и СНСД. А приче вукановићевског типа потичу увијек или од малих партијица и исфрустрираних независних кандидата, или директно од СНСД-а. Друге адресе нема. Јер и једнима и другима смета јак СДС. Није им јасно како та странка није нестала након свега…

 6. Ја предлажем СДС-снсд будућој коалицији уколико је направе, да им заједнички кандидат за предсједника буде интеграл станковић! Најбољи примјер да се све може кад се хоће и он да легализује покрадене милионе, а становништво РС нек себи тражи неку другу државу, поново као и 1992 јер смо ову нашим рукама створену, изгубили на превару од титоистичких слугењара!

 7. …“Осим у старом пријатељу Милу Ђукановићу Додик нема савезника у региону, превртљивим играма изгубио је подршку међународне заједнице, а уступање концесија на Дрини Нијемцима неће значајније промијенити неповољне околности. Само платформа Милета спашава, па ће домаћи олигарси бити спремни да СДС-у понуде мјесто премијера и подјелу власти на равне части како би сачували украдено благо и бројне привилегије. Скорије предизборно блоковско позиционирање и кандидатуре за предсједника Српске и члана Предсједништва БиХ добрим познаваоцима политичких прилика показаће шта су одлучили у СДС-у, и да ли ће фиктивном неутралношћу играти игру до избора, а потом вагати понуде. “ ?!

  КО од Срба на власти а са србским становиштем у политици ИМА подршку у региону???

  Поентирање на крају „анализе“ овог назови новинара иритантног гласа и још иритантнијег понашања, свједочи о јадном стању у нашој интелектуалној средини која би требало да је коректив власти и опозицији и универзална „нечиста савјест“ свих наших политичара. Овај ђетић и не може срочити сувислу анализу кад ни сам не зна да ли је новинар, аналитичар прилика или политичар…
  Да проба као посластичар?

 8. Ако Иванић-Чавић-Михајлица-Крсмановић успију направити тзв. трећи блок, то значи да ћемо на политичкој сцени у РС имати четири блока. Четврти је онај који тврди да су сви из ова три блока идиоти, лопови, неспособњаковићи, кретени итд. То је ова теорија ‘ко год да дође на власт – исто је’. Сви су лопови. Значи нема нам спаса. Тај четврти блок из сјене води Васковић, а ту су и Ценићка, Вукановић и многовројни тзв. новинари и власници медија ккоји су умислили да они теба да управљају на начин на који је то до сада радио Копања. Најчудније је што нико не зна ко их финансира, а више је него јасно да имају подршку. Сви су промјенили више газда до сада, а Васковић је нјероватно рекордер. Њихова вјештина се зове ваљање у блату. Ако би и дошло до промјене власти у РС и Чава буде премијер, први који ће га рушити биће Васковић, ако не добије сатисфакцију у дебелој синекури.

 9. Не би да опонирам било којем мишљењу, политика је курва, ипак четврти блок сигурно неће правити горе прозвани, немају они за то ни капацитет , ни програм, ни визију развоја РС за наредних 50 година.

  Без увреде, ја стално од ових што их предходни коментатор прозва слушам шта не ваља.

  Ако немају политичке амбиције што рекао Ороз аферим, ако имају онда је то сасвим нешто друго.

  Програм господо, оптимизам господо, шта наричете није сахрана сунце му јебем, ваљда сви на својој кожи осјећамо шта не ваља.

  Идеја, програм и ријеч за коју се гарантује главом за коришћење печата у име народа, то прочитах у једном од безброј добрих прича коју пишу умни момци на овом порталу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *