Не пада ОСРС далеко од Владе

Омладински савјет Републике Српске је ненамјенски трошио средства из буџета и кршио закон по више основа. Како се види из извјештаја о раду, све то је сакривано од скупштине и чланица, што даје за право онима који кажу да се ОСРС бахато понашао према министарству и чланству. Како Фронтал сазнаје OСРС није послао ни један […]

четвртак, децембар 13, 2012 / 17:40

Омладински савјет Републике Српске је ненамјенски трошио средства из буџета и кршио закон по више основа.

Како се види из извјештаја о раду, све то је сакривано од скупштине и чланица, што даје за право онима који кажу да се ОСРС бахато понашао према министарству и чланству.

Како Фронтал сазнаје OСРС није послао ни један смислен приједлог пројекта, али је успио направити 3.000 КМ трошкова за неке ставке као што је такси превоз. Ревизију рада ОСРС није предложио предсједник ОСРС, Бојан Гребенар већ је ревизија затраженам у марту од стране Министарства породице, омладине и спорта РС.

Ипак, како сазнајемо, биће препуштено ОСРС да међу собом ријеше проблем и позову свог предсједника на одговорност да се он не би повукао и оставио дугове и проблеме (свака сличност са предсједницима и директорима других институција, установа или предузећа у РС није случајна – сама се намеће). Ово је узроковало неке веома бурне догађаје, па и иступања из ове „кровне омладинске организације”.

Министарство нема право да се мијеша у избор руководства, a пoред Министарства породице, омладине и спорта, ОСРС-у средства за рад даје Минстарство локалне управе и самоуправе.

Рачуни

Неправилности које су ових дана испливале на видјело нису од јуче. Министарство је од јануара до данас предузело низ корака како би се отклониле неправилности у раду ОСРС-а настале у 2011. години. Од руководства ОСРС-а неколико пута је тражена допуна документације и доказа на основу којих би се могло утврдити да ли су средства утрошили за одобрене намјене.

– У том периоду смо у потпуности обуставили финансирање ОСРС-а. Упознали смо и Надзорни одбор ОСРС-а са неправилностима које смо идентификовали, а на иницијативу министрице је одржан и састанак са руководством ОСРС-а како би се нашао начин да се ове неправилности отклоне. Тада смо добили обећање да ће ОСРС ангажовати независног ревизора да прегледа финансијско пословање ОСРС-а у 2011. години и извјештај доставити Министарству до 15. априла – кажу у Министарству породице, омладине и спорта.

Извјештај ипак нису добили, али је Министарство породице, омладине и спорта одлучило да не блокира рад кровне омладинске организације која је Законом о омладинском порганизовању дефинисана као главни партнер Министарства у изради свих прописа од интереса за младе у Републици Српској, па су им одобрена основна средства за рад у износу од 10.610,00 КМ, а уплаћена је до сада само прва транша у износу од 5.305,00 КМ.

За Међународну конференцију „Млади и законодавство -реалност и перспективе“ је уплаћено 10.350,00 КМ одобрених на Конкурсу за финансирање омладинских пројеката. На основу Уговора који је ОСРС потписао били су дужни да конференцију одрже у септембру 2012. године и да доставе извјештај о реализованом пројекту у периоду од мјесец дана. Наводно ОСРС није смио мијењати програм, вријеме и мјесто реализације пројекта без министарства, а Конференција, опет незванично – што је чудно за једну конференцију – није одржана.

Додајмо да је за Сусрете младих 2012, ОСРС добио – 4.580,00 КМ, а укупна цифра се пење до 20.235,00 КМ

Подаци о финансирању ОСРС:

• 2010: 91.300,00 КМ – трошкови активности, администрације и канцеларије у 2010. години, манифестација XИВ сусрети младих Републике Српске и обиљежавање Међународног дана младих
• 2011: 108.500,00 КМ – трошкови активности, администрације и канцеларије у 2011. години, пројекат Корак до посла и манифестација XВ сусрети младих Републике Српске
• 2012: 25.540,00 КМ (уплаћено 20.235,00 КМ) – трошкови активности, администрације и канцеларије у 2012. години и међународна конференција „Млади и законодавство – реалност и перспективе“

Као удружења од јавног интереса ОСРС, како рекосмо, финансира и Министарство управе и локалне самоуправе. Овогодишњи грант ОСРС из овог министарства је смањен са 15.500,00 КМ на 10.000,00 КМ, а питање је колико им је уплаћено.

Политика задуживања

У медијима се појавила информација да је ОСРС задужен 20 хиљада КМ, а у министарству кажу да немају могућност контроле „задуживања“ у реализацији пројекта у износу већем од додијељеног.

Зашто је руководство ОСРС-а правило већи расход од прихода које су остварили од Министарства и других институција, питање је на које може одговорити само руководство Омладинског савјета Републике Српске, објашњава министартво.

Подсјетимо, у интервјуу Фронталу , почетком 2011. године, предсједник ОСРС, Бојан Гребенар је рекао да то што се ОСРС финансира искључиво из буџета Републике Српске у одређеној мјери утиче на независност организације, те да су то успјели промијенити, и да ОСРС ради на “алтернативним изворима финансирања“?

Сједница

Глас о смјени Бојана Гребенара стигао је од предсједника мркоњићких омладинаца Борислава Ђурића, који је прије сједнице 8. децембра изјавио да ће на истој бити затражена оставка предсједника ОСРС јер су омладински центри Српске дошли до докумената који показују да су средства Савјета неплански трошена и да су у посљедњих пет година, сва три предсједника ОСРС кршила Закон о омладинском организовању, Закон о јавним набавкама и неплански трошили средства, мимо знања Скупштине и Надзорног одбора. На сједници која је одржана сутрадан, није усвојен финансијски извјештај о раду Савјета, јер није имао све елементе, а чланови Скупштине нису имали приступ рачунима, рекао је члан Скупштине Остоја Авлијаш, председник Омладинског сајвета града Источно Сарајево.

Сутрадан, 10 децембра, Гребенар је одржао конференцију за медије гдје је рекао да на сједници није тражена његова смјена, а да финансијки извјештај није усвојен па је он предложио ревизију, што се, како видимо, коси са оним што тврди министарство. Гребенар је објаснио да у ОСРС ради 5-6 људи који немају плате, већ у најбољем случају стипендије, које не прелазе 500 КМ, а потврдио је да је за такси превоз потрошено више од 3.000 КМ због изнајмљивања возила и превоза људи из градова на одређене састанке. У каснијем саопштењу ОСРС је оптужио “двојицу људи’, који су у касним тридесетим година да уносе забуну и апатију у рад ОСРС, те да незаконита раде у својим „кнежевинама”.0 КОМЕНТАРА

 1. Lanac studentskog kriminala.

  MILAN GRUBOR (zvani grubi) i DUBRAVKO SUVARA (zvani suvi)

  MILAN PETKOVIĆ (zvani đavolji advokat)
  MILOŠ BLAGOJEVIĆ (zvani wireless u kampusu)
  MLADEN ČANČAREVIĆ (zvani Venecija most)
  BOJAN GREBENAR (zvani premijer na jedan dan)
  SAŠA MARKOVIĆ (zvani vječni doktor)
  NIKOLA DRONJAK (zvani perač)

  Ekipa koja je suštinski uništila Omladinski duh RS kao i OSRS svojom nesposobnošću. Nikako mi nije jasno znam da je predsjednik SNSD i RS alergičan na takve nesposobnjakoviće ali tek onda kad ih identifikuje, sad očekujem reakciju da se ovi počiste pošto se sve zna. Takođe isto očekujem i reakciju od gospodina uvaženog lipicanera Radojčića koji je zaposlio ovakve oko sebe i koji im drži protekciju. Pitam se smao dokle će mladi i pošteni nekompromitovani ljudi biti blokirani da dišu, a nesposobnjakovići koji studiraju po 10 godina budu forsirani za domete koje ne mogu ni u snovima da dohvate… Znam samo da mladost i svi oni koji su život dali za RS nisu dali život da bi 20 godina poslije neki mangaši radili ovo što rade. Bog je pred nama i svakome će vratiti po mjeri.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *