Назапамћен корупцијски скандал у Кини

Кинеске власти заплениле су имовину вриједну најмање 14,5 милијарди долара члановима породице и сарадницима пензионисаног шефа кинеске безбједносне службе Џоуа Јанканга, који се нашао у центру највећег корупцијског скандала у Кини за последњих шест деценија. Најмање 300 Џоуових рођака и политичких сарадника приведено је или испитивано током последња четири мјесеца, рекао је за Ројтерс извор […]

недеља, март 30, 2014 / 20:10

Кинеске власти заплениле су имовину вриједну најмање 14,5 милијарди долара члановима породице и сарадницима пензионисаног шефа кинеске безбједносне службе Џоуа Јанканга, који се нашао у центру највећег корупцијског скандала у Кини за последњих шест деценија.

Најмање 300 Џоуових рођака и политичких сарадника приведено је или испитивано током последња четири мјесеца, рекао је за Ројтерс извор близак истрази.

Полиција је спровела рације у Пекингу и Шангају, као и у пет кинеских покрајина и заплијенила обвезнице у вриједности од 14,5 милијарди долара, као и 300 станова и вила, умјетничких предмета, око 60 возила, злато, сребро и новац, објавио је „Гардијан”.

Размјере ове полицијске акције, о којој се до сада није говорилу у јавности, указују на то да је у току антикорупцијска афера без преседана у историји модерне Кине и да је предсједник Си Ђинпинг одлучио да је спроведе на највишем нивоу.

„Гардијан”, међутим, наводи да би разлог за покретање истраге могао да буде и политички, због тога што се Џоу успротивио смјени политичара Боа Силаја, који је у септембру осуђен на доживотну робију, због корупције и злоупотребе службеног положаја. 

Кина: Функционер смијењен због сједељке у амбасади САД0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *