Навијачи Зенита: За наш тим су само хетеросексуални Словени

Најбројнија навијачка група руског шампиона Зенита из Санкт Петербурга објавила је манифест са неким изразито контроверзним ставовима. “Ландскрона Зенит” у свом клубу не жели тамнопуте играче и хомосексуалце. Манифест детаљно описује идеологију које би, по њиховом мишљењу, требало да се држи клуб. Основне одреднице су супротстављање модерном, новцу окренутом фудбалу и ослањање на сопствене ресурсе. […]

понедељак, децембар 17, 2012 / 18:59

Најбројнија навијачка група руског шампиона Зенита из Санкт Петербурга објавила је манифест са неким изразито контроверзним ставовима.

“Ландскрона Зенит” у свом клубу не жели тамнопуте играче и хомосексуалце.

Манифест детаљно описује идеологију које би, по њиховом мишљењу, требало да се држи клуб. Основне одреднице су супротстављање модерном, новцу окренутом фудбалу и ослањање на сопствене ресурсе.

"Ми нисмо расисти, али одсуство тамнопутих фудбалера видимо као дио важне традиције нашег клуба. Наставак такве политике сачувао би идентитет клуба који је симбол Санкт Петербурга", наводи се у Манифесту.

Зенит је једини клуб у руској Премијер лиги који никада није потписао уговор са афричким фудбалером, али тренутно у њиховом клубу играју Бразилац Хулк и Белгијанац Аксел Витсел, који су наишли на изузетно хладан пријем публике и саиграча, међу којима су најгласнији били звијезде тиме Игор Денисов и Александар Кержаков.

“Нема сврхе доводити играче из земаља које имају другачије културолошко наслијеђе. Технички надареним играчима са југа неће бити лако да се навикну на услове у руској лиги, гдје је важнији вољни моменат и борбеност. Такође, не желимо играче који на превару долазе до резултата, занимају нас само поштене побједе”.

Навијачи Зенита у тиму желе да виде што више домаћих играча, а додатна рјешења тражили би само у сродним државама.

"Ако рјешење немамо у Русији, хоћемо само играче из Украјине, Белорусије и других братских, словенских нација. Такође, подржавамо довођење играча из балтичких држава или Скандинавије. Са њима дијелимо историјско и културно наслијеђе и имамо исти менталитет, што је посебно важно за фудбалски тим", додаје се у саопштењу.

Локални руски медији подсјетили су да је у последњих годину дана неколико тамнопутих играча одбило финансијски веома издашне понуде Зенита. Бивши нападач Зенита Александар Панов оцијенио је да навијачи не би смјели да утичу на клупску политику одабира играча.

"Сви клубови на свијету имају тамнопуте играче. Ако њих нема у Зениту, онда је клуб тај који има проблем. Не мислим да навијачи могу да захтјевају да се купи или не купи неки играч. Оно на шта навијачи имају право је да дођу на стадион или да остану код куће", поручио је Панов.

Најинтересантнија ће бити реакција УЕФА, посебно ако се зна да је главни спонзор Зенита Газпром, један од кључних спонзора Лиге шампиона. Када су својевремено навијачи Лација показивали своје расистичке ставове, управа је у договору са европском кућом фудбала довела у тим неколико играча афричког поријекла.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *