Научници упозоравају на потоп

Становници приморских низина у цијелом свијету ускоро могу да се суоче са пријетњом потопа, упозоравају научници. Посљедњи подаци, добијени са сателита, дају им право да говоре да се у току посљедњих 20 година ниво океана повећавао у просјеку за 3,2 милиметра годишње – 60 одсто брже од очекивања стручњака у УН. Резултати истраживања представљени су […]

среда, децембар 5, 2012 / 11:07

Становници приморских низина у цијелом свијету ускоро могу да се суоче са пријетњом потопа, упозоравају научници.

Посљедњи подаци, добијени са сателита, дају им право да говоре да се у току посљедњих 20 година ниво океана повећавао у просјеку за 3,2 милиметра годишње – 60 одсто брже од очекивања стручњака у УН.

Резултати истраживања представљени су на конференцији УН посвећеној борби против промјене климе. Она се одржава у Дохи до 7. децембра.

Ниво океана се повећао за 11 милиметара током посљедњих 20 година, због убрзаног топљења поларног леда – свједоче подаци неколико истраживања, који су објављени у листу "Наука".

У припреми резултата учествовало је више од 20 научних, поларних експедиција, које су процијениле стање ледника на Гренланду и Антарктику.

Кориштењем различитих метода процијењено је да су ледници допринијели порасту нивоа океана за посљедњих 20 година са 7,3 милиметара на 14,9 милиметара.

Научници упозоравају да крајем овога вијека температура у цијелом свијету може да порасте за четири степена Целзијусова, уколико се не донесу нове мјере за заустављање климатских промјена.

Свијет се може суочити са порастом нивоа мора, несташицом хране и екстремним промјенама времена.

Пораст температуре за три степена вјероватно ће се догодити чак и уколико све државе свијета испуне обавезе и смање емисије гасова са ефектом "стаклене баште".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *