Настављени протести у Сеулу, пола милиона људи на улицама

Стотине хиљада Јужнокорејанаца окупило се данас у Сеулу у наставку протеста којим захтјевају оставку председнице Парк Геун-хје. Повод за штрајк је наводни скандал у који је умијешана предсједница, преноси Ројтерс.

субота, децембар 3, 2016 / 18:55

Стотине хиљада Јужнокорејанаца окупило се данас у Сеулу у наставку протеста којим захтјевају оставку председнице Парк Геун-хје. Повод за штрајк је наводни скандал у који је умијешана предсједница, преноси Ројтерс.

Три опозиционе партије су упутиле парламенту захтјев за смјеном, а ако успију у намјери, Парк Геун-хје ће бити први демократски изабран предсједник који је збачен с власти.

Захтјев за смјеном је потписало 171 чланова скупштине која броји 300 посланика. У захтјеву стоји да је Парк крива јер је дозволила да њена дугогодишња пријатељица и савјетница Чои Сул-сил, злоупотријеби власт и да се уплете у државне послове и трговину утицајима иако није била на функцији.

Штрајкачи су успјели да се приближе на сто метара од „Плаве куће”, предсједничке резиденције, одакле су захтјевали да Паркова моментално поднесе оставку, одбијајући њено већ треће јавно извињење и захтјев да парламент одлучи када ће и како сићи са власти.

„Национална срамота је што је она још на власти. Требала је већ да преда своју оставку”, изјавила је Ким Џае-хва, четрдесеттрогодишњакиња из Сеула која је на протест дошла са двије ћерке од којих је једна држала у рукама знак са натписом „Ухапсите Парк Геун-хје”. Ким је истакла да је веома битно да њене ћерке виде шта значи демократија.

Парк је оптужена да је у сарадњи са пријатељицом Чои Сул-сил наметала обавезу великим компанијама да донирају новац фондацијама које промовишу њене политичке циљеве. Парк је изјавила да није урадила ништа лоше али се истовремено и извинила грађанима.

Три опозиционе партије јуче су истакле да ће 9. децембра спровести парламентарно гласање којим желе да смијене предсједницу. Захтјев формално треба да прође кроз скупштину прије него што почне расправа Опозиција има доста чланова који ће подржати захтјев али ће им бити потребно још 28 гласова чланова владајуће Санеури партије предсједнице Парк како би могли да имају двотрећинску већину. Још није познато да ли у владајућој партији има чланова који би били вољни да гласају против актуелне предсједнице Јужне Кореје.

На данашњим протестима се процјењује да је било око пола милиона људи, док полиција није хтјела да да своју процјену колико штрајкача се окупило, али су истакли да је дежурало око 20.000 полицајаца.

Занимљиво је да су, за разлику од некадашњих протеста који су знали да буду и насилни, данашњи били мирни, прави примјер мирних јавних скупова.

На улицама су били и стари и млади, „наоружани” модерним телефонима, многи су чекали у редовима испред јавних тоалета, или испред тезги на којима су се продавале електричне свијеће, селфи штапови, разноразне грицкалице и јастучићи за гријање.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *