Наставља се потрага за несталим сарајевским Србима

У мјесту Дарива уз ријеку Миљацку, на излазу из Сарајева према Палама, данас и, вјероватно, наредних дана биће настављено пробно ископавање на основу информација да су ту закопана тијела Срба убијених на подручју Сарајева у протеклом рату. Предсједник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић изјавио је Срни да треба ископати велику количину земље, односно […]

четвртак, децембар 6, 2012 / 08:03

У мјесту Дарива уз ријеку Миљацку, на излазу из Сарајева према Палама, данас и, вјероватно, наредних дана биће настављено пробно ископавање на основу информација да су ту закопана тијела Срба убијених на подручју Сарајева у протеклом рату.

Предсједник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић изјавио је Срни да треба ископати велику количину земље, односно да је ријеч о насипу дубоком три метра, који је настао прије пет-шест година насипањем земље, те да је потребно доћи до стабилног тла.

Према његовим ријечима, пробно ископавање би из ових разлога, али и због временских услова, могло да потраје више дана.

Мандић је поновио да је Институт за нестала лица БиХ почео пробно ископавање, а информација да су ту закопани Срби добијена је од становника овог подручја који су 1992. године видјели да су ту закопавани посмртни остаци убијених Срба.

"Не зна се одакле су ти посмртни остаци донесени, ко их је пребацивао, јер је познато да су послије Дејтона асанације и чишћење терена вршили многи – од Кантоналног МУП-а, Санитарне инспекције, до Цивилне заштите, а све под патронатом Комисије за тражење несталих Федерације БиХ и директора Амора Машовића", рекао је Мандић.

Он је напоменуо да су тијела премјештана само да би се сакрили ратни злочини над сарајевским Србима, а све је рађено под патронатом Кантоналног тужилаштва Сарајево и политичких званичника ФБиХ који су и данас на високим функцијама у институцијама БиХ.

Мандић је нагласио да има информације да су на подручју Дариве тијела Срба посипана живим кречом, бензином и нафтом и спаљивана.

Он је рекао да су у Удружењу породица несталих Сарајевско-романијске регије дошли до податка да је у Сарајеву нестало 842 Срба, а да се још трага за око 350.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *