Народна банка Македоније израчунала цијену политичке кризе

Политичка криза у којој се Македонија налази коштаће земљу најмање 170 милиона евра, показују подаци Народне банке ове земље. Износ је обрачун разлике између раста који би македонска економија остварила у условима кризе и условима да те кризе није било, подаци су Народне банке Македоније. Према тим подацима, економија Македоније оствариће у условима кризе бруто […]

недеља, мај 8, 2016 / 16:22

Политичка криза у којој се Македонија налази коштаће земљу најмање 170 милиона евра, показују подаци Народне банке ове земље.

Износ је обрачун разлике између раста који би македонска економија остварила у условима кризе и условима да те кризе није било, подаци су Народне банке Македоније.

Према тим подацима, економија Македоније оствариће у условима кризе бруто домаћи производ /БДП/ од 1,7 одсто, а да без кризе било би 3,5 одсто.

Буџет Македоније за 2016. годину износи 3,2 милијарде евра.

Након спекулације о могућој девалвацији домаће валуте и наглог подизања уштеђевина у денарима Народна банка увећала је основну камату за 0,75 одсто.

Према пројекцијама Народне банке, стране иностране инвестиције у овој години достићи ће 1,7 одсто БДП, односно за 0,4 одсто мање у односу на прошлу годину.

Македонија у прошлој години остварила је БДП у износу од 9,1 милијарду евра. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *