Најмање стресан град Штутгарт, највише Багдад

Њемачки градови предњаче у безбрижном и најмање стресном животу, а на тој листи, Штутгарт је на првом мјесту, показује најновије истраживање

четвртак, септембар 14, 2017 / 09:50

Ако миран и безбрижан живот подразумјева шетњу поред стабала и цвијећа, позамашну суму на банкарском рачуну и сигуран посао, онда је идеално мјесто за живот Њемачка.

Ново истраживање показало је највише и најмање стресне градове на свијету у 2017. години на основу фактора који укључују саобраћајну гужву, јавни превоз, процент зелених површина, финансијски статус грађана укључујући ниво дуга, физичко и ментално здравље, као и количину сунчеве свјетлости коју град добија годишње.

Од 150 рангираних, четири од десет најмање стресних градова свијета су у Њемачкој. Штутгарт је најмање стресан, Хановер је на трећем, Минхен на петом, а Хамбург, заједно с Грацом дијели девето мјесто.

Мали, али богати Луксембург, домовина мање од 600.000 становника има други најнижи ниво стреса.

Швајцарски Берн је на четвртом мјесту, француски Бордо на шестом, а Единбоург на седмом мјесту. Сиднеј у Аустралији је једини неевропски град међу првих десет најмање стресних, а Сијетл је најмање стресан град у САД.

Најстреснији град је Багдад, а после њега Кабул.

Тајна безбрижног живота у Штутгарту је јака локална економија (Порсше, Бош и Мерцедес-Бенц), али томе доприносе и многобројне зелене површине у граду.

„Много зеленила у Штутгарту увелико утиче на смањење стреса. Људи се не осјећају угушеним, што смањује анксиозност. Осјећај сигурности у граду, како финансијски, тако и у смислу личне сигурности такође је велики комфор“, рекао је ПР стручњак из Штутгарта Давид Мус.

Што се тиче сигурности Абу Даби, а послије њега Осака у Јапану, најпогоднији су градови за живот.

Иако сунчано вријеме увелико утиче на добро расположење, количина сунчеве свјетлости није много допринијела у погледу укупног рангирања „сунчаних“ градова.

Дамаск је на првом мјесту у овој категорији, а Бордо, који се у овој категорији налази на 56. мјесту, најсунчанији је град од првих 10.

Градови Сјеверне Америке су најмање загађени.

Главни град Камбоџе Пном Пен има најмању званичну стопу незапослености. Луксембург, Бордо и Грац су на врху у категорији градова који су најповољнији за ментално здравље, а Рејкјавик је најбољи за физичко здравље.

Што се тиче расне једнакости, предњаче амерички градови Сан Франциско, Бостон и Сијетл.

Листа најмање стресних градова у свијету:

1. Штутгарт (Њемачка) 2. Луксембоург (Луксембоург) 3. Хановер (Њемачка) 4. Берн (Швајцарска) 5. Минхен (Њемачка) 6. Бордо (Француска) 7. Единбург (Велика Британија) 8. Сиднеј (Аустралија) 9. Грац (Аустрија) и Хамбург (Њемачка)

Листа 10 најстреснијих градова на свијету:

1. Багдад (Ирак) 2. Кабул (Афганистан) 3. Лагос (Нигерија) 4. Дакар (Сенегал) 5. Каиро (Египат) 6. Техеран (Иран) 7. Дака (Бангладеш) 8. Карачи (Пакистан) 9. Њу Делхи (Индија) 10. Манила (Филипини).Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *