Најбржи интернет у Сингапуру, најспорији у Јемену

Најбржи интернет на свијету има Сингапур, најспорији Јемен, БиХ је на 61, а Србија на 41. мјесту листе са 189 земаља, показало је ново истраживање.

уторак, август 8, 2017 / 16:22

За „скидање“ филма у ХД технологији у Србији у просјеку треба нешто мање од сат и по, у Сингапуру ни 19 минута а у Јемену више од два дана, објавио је данас британски цабле.цо.ук након анализе података које је прикупила истраживачка група М-Лаб.

Готово 33.000 тестова у Србији показало је да је просјечна брзина интернета у земљи 12,25 мегабита у секунди (Мбпс).

У окружењу бржи интернет од Србије имају Мађарска, која је на 15. мјесту глобалне листе, Румунија је 18, Словенија 25, Бугарска 27. а Хрватска је одмах изнад Србије, на 40. мјесту са брзином од 12,57 Мбпс.

Македонија је 59. на планети по брзини интернета, Босна и Херцеговина 61, Црна Гора 71. а Албанија 78, показала су тестирања.

Иначе, током 12 мјесеци до 10. маја ове године широм свијета је спроведено више од 63 милиона тестирања брзине интернета.

Тестови су показали да најбржи интернет има Сингапур, у просјеку 55,13 Мбпс, што је довољно за преузимање 7,5 ГБ ХД филма за 18 минута и 34 секунде.

„Даунлодовање“ истог филма у Јемену, земље која је последња на листи и која има просечну брзину од само 0,34 Мбпс, потрајало би више од два дана.

Шведска, Тајван, Данска, Холандија и Летонија биљеже просјечну брзину већу од 30 Мбпс, што британска регулаторна агенција за телекомукације Офком (Офцом) дефинише као „супер брзину“.

Истовремено 139 земаља има просјечну брзину интернета испод 10 Мбпс, што је, према Офкому, минимална брзина која може да одговори потребама типичне породице.

Међу 30 земаља са најбржим интернетом углавном су државе Европе и Азије док је у Африци више од половине земаља са најслабијим перформансама, објавио је цабле.цо.ук који пружа савјетодавне услуге о британским провајдерима интернета, ТВ и телефоније.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *