На Марсу су постојали услови за живот

Анализа узорка камена који је НАСА Кјуриосити ровер прикупио на Марсу показала је да су на Црвеној планети некада постојали услови за живот микроба. Научници су пронашли сумпор, азот, водоник, кисеоник, фосфор и угљеник – кључне хемијске елементе који граде живи свијет – у праху који је Кјуриосити избушио на стијени у близини кратера Гејл […]

среда, март 13, 2013 / 08:46

Анализа узорка камена који је НАСА Кјуриосити ровер прикупио на Марсу показала је да су на Црвеној планети некада постојали услови за живот микроба.

Научници су пронашли сумпор, азот, водоник, кисеоник, фосфор и угљеник – кључне хемијске елементе који граде живи свијет – у праху који је Кјуриосити избушио на стијени у близини кратера Гејл прошлог мјесеца.

“Фундаментално питање ове мисије било је да ли је Марс некада био насељив”, каже Мајкл Мајер, вођа Програма за истраживање Марса агенције. “На основу онога што смо до сада сазнали, одговор је – да!”

Прикупљене информације указују да је Јелоунајф подручје које ровер истражује некада припадао ријечном систему или је био дно језера што је могло да представља услове за развој микроба.

У стијени се налазе још и минерали глине, сулфата и других хемикалија.

У кратеру Гејл иначе се виде трагови некадашњих ријечних токова.

Научници планирају да Кјуриосити ради још неколико недеља на Јелоунајфу, прије него што се премести на централни дио Гејл кратера – Маунт Шарп.

Испитивања слојева тла требало би да дају више информација о томе колико су трајали и какви су били услови за живот на овој планети.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *