Муслимани у Аргентини посте 10, а у Норвешкој 22 сата!

Данас је први дан муслиманског мјесеца рамазана у којем вјерници посте од раног јутра, односно зоре, па све до заласка сунца.

субота, јун 28, 2014 / 16:59

Као и сваке године и овај пут у појединим дијеловима свијета вјерници ће постити знатно дуже од неких на другом крају свијета. Разлике нису нимало занемарљиве јер ће се у Норвешкој постити 22, а у Аргентини само 10 сати.

Међународни астрономски центар прије почетка рамазана објавио је детаљну мапу која појашњава дужину поста у различитим крајевима свијета у току овогодишњег мјесеца поста напомињући како ће вјерници у појединим дијеловима свијета постити скоро двоструко дуже од вјерника у неким другим крајевима свијета.

Иначе, процјена угледних стручњака је урађена на основу дана на половини рамазана, а и остали дани током мјесеца се не разликују много.

Напримјер, Чиле и Аргентина ће ове године бити земље са најкраћим периодом поста у свијету, од око 10 сати дневно. Тако ће се, рецимо, у граду Комодоро Ривадавиа у Аргентини постити 10 сати и 30 минута.

Осим Аргентине, слиједи Сиднеј у Аустралији гдје вјерници првог дана рамазана посте 11 сати и 24 минуте, а онда долази Буенос Аирес у Аргентини гдје пост траје 11 сати и 21 минуту.

Вријеме поста се повећава како се иде према сјеверу, па је тако Коморос арапска земља с најкраћим периодом поста од око 12 сати дневно, а након ње долази Сомалија.

На Арапском полуострву најкраће ће постити становници Јемена, а затим становници јужног дијела Саудијске Арабије и Омана, а након њих Уједињени Арапски Емирати (УАЕ), Катар, Бахреин, Кувајт, гдје ће пост трајати око 15 сати дневно.

Након њих по дужини поста су Ирак, земље Блискога истока као и арапске земље у Африци, гдје пост траје од 15 до 16 сати.

Сјеверније се продужава вријеме поста, па вјерници у Турској посте око 17 сати, у земљама Балкана од 17 до 18 сати, на сјеверу Италије 18, у средишњем дијелу Француске 19, а у неким дијеловима Њемачке и до 20 сати.

Наиме, док ће овога рамазана у земљама у јужној хемисфери највећи проблем за постаче (остављено како пише у тексту Анадолије) бити изразито високе температуре, у земљама у сјеверној хемисфери проблем је дужина дана јер у неким дијеловима Норвешке сунце уопште не залази.

Тако у граду Тромсо током љетних мјесеци сунце никада не залази те се може видјети све од касног маја па до касног јула. Иначе, више од 90.000 особа односно 1,8 посто укупне популације у Норвешкој су муслимани.

Обзиром да је немогуће да се пости 24 сата, муслимани у сјеверним дијеловима Норвешке ће се оријентисати према најближем географском мјесту гдје су јасно одређени дан и ноћ. Такође, други начин је да се оријентишу према времену поста из Меке и Медине.

Главни имам Исламске заједнице Бошњака у Норвешкој Сенаид-еф. Кобилица је за агенцију Анадолија казао да постоје различити начини који одређују трајање поста у Норвешкој.

„Имамо вактију коју пратимо, и додаје се 20 минута за удаљенија подручја у Норвешкој, а сјевер након поларне линије, односно отприлике од половине Норвешке користи вактију из Меке, јер нема заласка сунца у том дјелу земље“, истакао је Кобилица.

Према томе, напомиње да ће се у главном граду Норвешке Ослу првог дана постити од 03.55 у зору, када је сехур, па до 22.45 сати када наступа ифтар.

Ипак, у случају Тромза, најближи град гдје се јасно разликује дан и ноћ је Харстад у којем пост траје 21 сат и 36 минута. У Норвешкој ће пост најдуже трајати у граду Трондхајм гдје ће вјерници постити 21 сат и 55 минута. Временски размак између ифтара и сехура у овом граду је око два сата.

У још неким градовима у сјеверној хемисфери, као што су Аљаска, Ст. Петерсбург и Хелсинки, пост ове године траје изнад 20 сати, док у Лондону, примјерице, вјерници овог рамазана посте мало више од 18 сати.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *