Mун: Промјена коалиције у Федерацији крива за кризу

Амбасадор САД у БиХ Патрик Мун оцијенио је да је процес промјене коалиционих партнера у власти Федерације БиХ /ФБиХ/ довео до велике политичке кризе у земљи, јер је инициран непромишљено, те да политички лидери у том погледу треба да разговарају са предсједником ФБиХ. Мун је током гостовања на Центру за трансатлантске односе САИС при Џон […]

уторак, септембар 11, 2012 / 11:14

Амбасадор САД у БиХ Патрик Мун оцијенио је да је процес промјене коалиционих партнера у власти Федерације БиХ /ФБиХ/ довео до велике политичке кризе у земљи, јер је инициран непромишљено, те да политички лидери у том погледу треба да разговарају са предсједником ФБиХ.

Мун је током гостовања на Центру за трансатлантске односе САИС при Џон Хопкинс универзитету у Вашингтону рекао да је америчка подршка БиХ неупитна и да ту чињеницу не треба стално понављати.

Он је за почетак наредне године најавио конференцију са невладиним организацијама о томе како реформисати ФБиХ да буде ефикаснија, мање бирократска и у сврси развоја и просперитета свих грађана.

Амерички амбасадор изразио је забринуторст за стање у економији БиХ, нагласивши да је она "илузија" и да изградња нових објеката у градовима не одражава реално стање у развоју привреде, саопштено је из америчке Амбасаде у Сарајеву.

"Потребно је ојачати антикорупцијски тим који је недавно добио скромна средства од институција БиХ, што показује не претјерано јаку вољу политичара да се ухвате у коштац са корупцијом и криминалом", рекао је Мун током панела "Политички процес у БиХ – један корак напријед – два корака назад".

Говорећи о реформи полиције, амерички амбасадор је истакао да тренутни приједлог закона о полицији мора бити модификован амандманима којима би се обезбиједила независност полиције, те да је актуелни приједлог неприхватљив.

Он је као неприхватљив оцијенио и било какав покушај политичког утицаја на независност медија, међу којима су покушаји странака да смијене управне одборе на телевизијама мимо законских процедура, на шта је америчка Амбасада оштро реаговала.

Мун је најавио и наставак подршке младима у БиХ, те јачем учешћу жена у политици и јавном животу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *