Мун: Федерација је прескуп систем који не служи грађанима

Амбасадор САД у БиХ Патрик Мун оцијенио је да је ове године у БиХ донесен низ важних одлука, али да и даље постоји проблем у Федерацији БиХ, чији Устав ствара вишак структура и прескуп систем, који не служи најбоље грађанима ФБиХ. Он сматра да ванредни избори нису рјешење за проблем формирања власти у ФБиХ, већ […]

субота, децембар 15, 2012 / 18:09

Амбасадор САД у БиХ Патрик Мун оцијенио је да је ове године у БиХ донесен низ важних одлука, али да и даље постоји проблем у Федерацији БиХ, чији Устав ствара вишак структура и прескуп систем, који не служи најбоље грађанима ФБиХ.

Он сматра да ванредни избори нису рјешење за проблем формирања власти у ФБиХ, већ да треба реструктурирати Владу ФБиХ, што захтијева дијалог међу странкама и појединцима, а да предсједник ФБиХ Живко Будимир игра централну улогу у том смислу.

"Сад радимо са неколико других представника међународне заједнице да спонзоришемо један процес да би дошли до сета приједлога који могу бити основа за амандмане на Устав ФБиХ. Тај процес неће укључивати политичке странке", рекао је Мун за "Независне новине".

Мун је истакао да идеја о трећем ентитету представља гледање уназад.

"Трећи ентитет није приједлог који је на столу и ја вас увјеравам да то неће бити резултат овог процеса и не могу предвидјети ситуацију у којој би икада то било усвојено", додао је Мун.

Мун је истакао да политички лидери треба да почну са рјешавањем питања "Сејдић и Финци" у настојањима да дођу до рјешења за цијелу БиХ.

Он је рекао да САД желе да се затвори ОХР, што би била порука да је БиХ дошла у фазу када је спремна да се самостално креће ка циљевима – ЕУ, НАТО и чланству у тим институцијама.

Мун је напоменуо да политички лидери у БиХ морају сами доћи до рјешења, радећи заједно, те оцијенио да требају више да се састају и разговарају о питањима како би боље разумјели једни друге.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *