Мудис снизио кредитни рејтинг Љубљане

Америчка бонитетска кућа “Мудис” је поново смањила оцjену кредитног рејтинга Словеније – са “А2″ на “Баа2″ и најавили могућност даљег смањења оцјене. Као главни разлог су наведене тешкоће словеначких банака којима је поново потребна докапитализација, а то повећава државни дуг. Мудис наводи да је држава докапитализацијом “Нове Љубљанске банке” (НЛБ) до сада већ дала један […]

петак, август 3, 2012 / 19:48

Америчка бонитетска кућа “Мудис” је поново смањила оцjену кредитног рејтинга Словеније – са “А2″ на “Баа2″ и најавили могућност даљег смањења оцјене.

Као главни разлог су наведене тешкоће словеначких банака којима је поново потребна докапитализација, а то повећава државни дуг.

Мудис наводи да је држава докапитализацијом “Нове Љубљанске банке” (НЛБ) до сада већ дала један одсто БДП, а будуће вјероватне додатне докапитализације три највеће банке – НЛБ, НКБМ и “Абанке Випа” ће однијети од најмање два, до осам одсто БДП.

Најава негативних оцјена словеначког државног дуга остаје јер “Мудис” сматра да све лошије макроекономско стање Словеније повећава могућност да ће јој бити потребна спољна помоћ.

“Мудис” сматра да се најава може промијенити у стабилну, ако се у ближој будућности битно побољшају услови привређивања, снизи цијена задуживања и банке стабилизују без помоћи државе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *