МСП: Завршен први дан расправе, Хрватска представљала аргументе

Међународном суду правде завршен први дан усмене расправе у спору између Србије и Хрватске по узајамним тужбама за геноцид током протеклог рата. Данас су представници хрватског правног тима представили своје најважније аргументе у прилог тврдњи да је Србија извршила геноцид. Расправа се наставља сутра исптивањем свједока које је предложила Хрватска, а Србија ће аргументе из […]

понедељак, март 3, 2014 / 14:44

Међународном суду правде завршен први дан усмене расправе у спору између Србије и Хрватске по узајамним тужбама за геноцид током протеклог рата.

Данас су представници хрватског правног тима представили своје најважније аргументе у прилог тврдњи да је Србија извршила геноцид.

Расправа се наставља сутра исптивањем свједока које је предложила Хрватска, а Србија ће аргументе из своје контратужбе представити 10. марта, а потом позвати и своје свједоке.

Шефица хрватског правног тима Весна Црнић Гротић навела је да ће Хрватска у усменој расправи суду предочити доказе у прилог тврдњи да је, како је навела, Србија врло рано де фацто и де јуре преузела институције СФРЈ, укључујући и ЈНА.

"Хрватска ће показати како се ЈНА претворила из војске која има задатак штитити Југославију у саучесника Милошевићевих намјера почињења геноцида", рекла је она, и додала, да Хрватска није, иако је жељела да о томе преговара, одустала од тужбе против Србије јер су политички лидери у Србији задржали став порицања злочина.

На почетку њеног излагања приказан је видео разрушеног Вуковара за који је Црнић Гротић рекла да приказује "покушај уништења једног народа и геноцидним активностима".

Детаљније појашњење тврдњи Хрватске у даљој расправи преузела је Андреја Метелко Згомбић, која је као примјер чињенице да се ЈНА ставила у службу Милошевићевих "геноцидних намјера" навела ракетирање Банских двора. Хелен Лов из хрватског правног тима говорила је о околностима које су довеле до крвавих сукоба, као што су, како је навела, раст српског национализма, говор мржње према Хрватима, подршци коју је Милошевић јавно давао екстремним српским националистима…

Она је напоменула и интервју Војислава Шешеља, кога је описала као савезника Слободана Милошевића, дат "државној телевизији коју је контролисао Милошевић" у којем Шешељ тврди да су западне границе Србије на линији Вировитица – Карловац – Огулин – Карлобаг. Екстремне паравојне организације попут Шешељевих и Арканових одреда имале су једнаку улогу у геноциду, тврдила је Лов.

У име хрватске тужбе излагао је и декан Правног факултета у Сиднеју Џејмс Крафорд који је говорио о фактичкој контроли Србије на ЈНА , чија је заповједна структура била над локалном српском Територијалном одбраном и паравојним јединицама.

Расправу је преко видео бима пратило више десетина акредитованих новинара, из Србије, Хрватске, Русије, Њемачке, Француске, Словеније, Холанадије, те извјештачи Си-еН-еН и других свјетских медија.

Љајић: Србија неће изгубити спор

Србија неће изгубити спор са Хрватском пред Међународним судом правде у Хагу који је почео данас, оцијенио је потпредсједник Владе Србије Расим Љајић.
"Сада је остало да се спремимо најбоље што је могуће. Сигуран сам да спор нећемо изгубити. Не желимо да реметимо односе са Хрватском, већ желимо најбоље односе са свим суседима, па и са Хрватском", рекао је Љајић.

Он је напоменуо да је Србија настојала да дође до вансудског договора, те да је хрватска страна прво показивала начелну спремност за то, али је одустала послије радикализације ситуације у Вуковару у вези са ћирилицом, преносе београдски медији.

"Очигледно је постојала бојазан хрватских власти да неће имати подршку јавног мњења за такав сценарио, па није било храбрости да се иде са вансудским договором", нагласио је Љајић.

Он је рекао да је у овом тренутку дошло до ситуације у којој се судски спор не може избјећи, али и да је сигуран да га Србија неће изгубити, те да вјерује да спор неће утицати на економске, привредне и свеукупне односе Србије и Хрватске.

У Међународном суду правде је данас одржан први дан усмене расправе у спору између Србије и Хрватске по узајамним тужбама за геноцид на подручју Хрватске од 1991. до 1995. године.

Представници хрватског правног тима представили своје најважније аргументе у прилог тврдњи за је Србија извршила геноцид.

Расправа се наставља сутра, исптивањем свједока које је предложила Хрватска. Србија ће аргументе из своје контратужбе представити 10. марта, а потом позвати и своје свједоке.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *