Мостарско дружење резултирало изјавом о сарадњи

У Мостару је одржан састанак предсједника СНСД-а Милорада Додика, СДС-а Младена Босића, ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и ХДЗ-а 1990 Боже Љубића на коме је било ријечи о сарадњи у вези са успостављањем власти на државном нивоу и анализи актуелне политичке ситуације у БиХ.  Представници ове четири странке потписали су изјаву о сарадњи како би се […]

петак, март 25, 2011 / 18:22

У Мостару је одржан састанак предсједника СНСД-а Милорада Додика, СДС-а Младена Босића, ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и ХДЗ-а 1990 Боже Љубића на коме је било ријечи о сарадњи у вези са успостављањем власти на државном нивоу и анализи актуелне политичке ситуације у БиХ.

 Представници ове четири странке потписали су изјаву о сарадњи како би се превазишла постојећа криза у формирању власти на нивоу БиХ, речено је на конференцији за штампу послије састанка.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик најавио је да ће идуће седмице разговарати и са представницима бошњачких партија како би се формирала власт у БиХ.

Поновио је став да је за принцип ротације у извршним и законодавним органима на нивоу БиХ.

"ХДЗ-у треба да припадне мјесто предсједавајућег Савјета министара БиХ, а нама мјесто министра спољних послова ", каже Додик.

Навео је да је ХДЗ једини репрезентант хрватских националних и политичких интереса.

Политика коју води СДП, према Додиковим ријечима, не може да прође.

Изнио је и став да се противи мијешању међународне заједнице у рјешавање кризе, јер они закомпликују ситуацију.

Навео је и да се у РС противе расписивању ванредних парламентарних избора у БиХ.

Прије сазивања сједнице Парламентарне скупштине БиХ, каже Додик, потребно је формирати парламентарну већину.

Предсједник СДС-а Младен Босић је навео да су у Мостар дошли како би расвијетлили постојећу кризу.

Предсједник ХДЗ-а Драган Човић каже да ће разговарати са представницима бошњачких партија, али да се у формирању власти морају уважити интереси хрватског народа.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић је истакао да заједничко потписивање изјаве представља тежњу стабилности и европском путу БиХ, а на том путу неопходно формирање бх.власти.

Након састанка одржана је специјална ТВ дебата Милорада Додика, Младена Босића, Драгана Човића и Боже Љубића, коју је Радио-телевизија РС директно преносила из зграде Дома ХДЗ-а БиХ у Мостару.0 КОМЕНТАРА

  1. јебеш СДС којем милорад додик води политику, шта њих треба да боли уво за власт у федерацији, кад тамо немају ни једног посланика!? Јесу ли нас Хрвати израдили кад су се референдумисали 1992? Јесу ли нас израдили послије споразума из Беча 1993? Ко гарантује да нас опет неће израдити? Што се овај милорад додик прима на њихове ставове, то је његова лична ствар, али шта СДС у свему томе тражи то је драма?

  2. „Мостарско дружење резултирало изјавом о сарадњи“ je naslov ovog teksta a to da je vec ranije dogovorena saradnja izmedju SNSD_a i SDS_a , doduse zvanicno na drzavnom nivou a ne i na RS nivou, je poznato.
    Pa tako ni SDS nema samostalne politike na drzavnom nivou nego je stazista.Vidi izjavu iz gornjeg teksta:Предсједник СДС-а Младен Босић је навео да су у Мостар дошли како би расвијетлили постојећу кризу.
    Inace i malo upucenijim je jasno da saradnja ove 2 stranke funkcionise i na RS/opstinskom nivou – vidi slucaj Doboj u ranijim komentarima.

  3. Данас је СДС дао добро саопжтење и веома оштро према власти. Не слажем се да СДС није опозициона странка, али да није довољно то се слажем. А жто се тиче нивоа БиХ мислим да СДС нема ни јадн разлог да иде са СНСД, јер као странка немају никаквог интереса. Мени то није јасно. Патриотизам није нешто од чега се живи, иако цијеним да је СДС патриотска странка. А ово Додиково лудирање са Хрватима који га тапшу јер им све иде на руку је нешто што ћемо веома брзо зажалити, а и СДС-у би било паметније да се окане састанака са њима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *