Могуће да Србија и Хрватска повуку тужбе

Министар спољних послова Србије Иван Мркић рекао је да је могућ договор о повлачењу тужби Србије и Хрватске за геноцид. Мркић је рекао да Србија и Хрватска треба да се "без привлачења рефлектора" договоре о ономе што је од заједничког интереса двије земље, о чему је већ разговарао са хрватском колегиницом Весном Пусић. "На обе […]

петак, август 3, 2012 / 09:56

Министар спољних послова Србије Иван Мркић рекао је да је могућ договор о повлачењу тужби Србије и Хрватске за геноцид.

Мркић је рекао да Србија и Хрватска треба да се "без привлачења рефлектора" договоре о ономе што је од заједничког интереса двије земље, о чему је већ разговарао са хрватском колегиницом Весном Пусић.

"На обе стране сазрева свест да треба радити нешто што ће стварно растеретити будуће нараштаје", рекао је Мркић за данашње "Вечерње новости".

Говорећи о регионалној сарадњи, Мркић је рекао да ће Србија и даље радити на развијању добрих комшијских односа, подсјетивши да је Србија предсједавала свим регионалним иницијативама и показала колико је томе предана.

Мркић је изјавио да Европа не тражи од Србије признање Косова и да спољнополитичка активност Србије, уз поштивање Устава, мора да буде усмјерена ка очувању територијалног интегритета да би се спријечило да сецесија добије дубљи коријен.

Одговарајући на питање да ли очекује промјену односа међународне заједнице и престанак политике двоструких аршина, Мркић је рекао да очекује да ће у „времену које долази доћи до равнотеже“.

Он је истакао да од преговора са Приштином очекује да донесу "нешто што ће бити здраво за обје стране", али да је то могуће само ако су обје стране на то спремне, напоменувши да се стиче утисак да је до сада само српска страна чинила уступке, а да је друга страна та која само реда захтјеве.

Према његовим ријечима, задатак Министарства спољних послова је да у међународним наступима заступа став Србије, а то је да морају бити поштоване Резолуција 1244 и остале међународне правне норме.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *