ММФ тражи од Грчке већи ПДВ и мање пензије

Директорка Међународног монетарног фонда (ММФ), Кристин Лагард, поздравила је потврду грчког министра финансија Јаниса Варуфакиса да ће Атина 9. априла уплатити 450 милиона евра дуга Фонду, али је такође тражила да се смање пензије и повећа порез на додату вриједност (ПДВ) у Грчкој, преносе данас грчки медији. Лагардова је, како јавља агенција АНА, истакла да […]

понедељак, април 6, 2015 / 16:23

Директорка Међународног монетарног фонда (ММФ), Кристин Лагард, поздравила је потврду грчког министра финансија Јаниса Варуфакиса да ће Атина 9. априла уплатити 450 милиона евра дуга Фонду, али је такође тражила да се смање пензије и повећа порез на додату вриједност (ПДВ) у Грчкој, преносе данас грчки медији.

Лагардова је, како јавља агенција АНА, истакла да Фонд остаје посвећен заједничкој сарадњи са грчким властима како би помогао Атини у повратку на одрживи пут привредног раста и запошљавања.

Она се сагласила са Варуфакисом да је ефикасна сарадња у интересу свих, и истовремено указала да континуирана неизвјесност у погледу банкрота Атине није у интересу те земље.

Међутим, портал „Грик репортер“ наводи да је Лагардова у двоипочасовном разговору, јуче у Вашингтону, предложила Варуфакису да подигне стопу ПДВ-а и смањи пензије у Грчкој, што су мјере које влада у Атини одлучно одбија и за које је сам министар у више наврата рекао да би биле контрапродуктивне за земљу.

Стручњаци ЕУ и ММФ-а проучавају план реформи који је прошлог мјесеца предложио премијер Грчке Алексис Ципрас, у настојању да обезбиједи исплату 7,2 милијарде евра вриједне транше кредита из пакета помоћи, чија је укупна вриједност 240 милијарди евра. Међутим, до постизања договора с кредиторима, Грчка остаје без приступа средствима која су преостала у оквиру пакета помоћи.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *