ММФ: Грчкој треба додатних 50 милијарди евра и отпис дуга

Међународни монетарни фонд (ММФ) је саопштио да ће Грчкој бити потребно 50 милијарди евра нових финансијских средстава у наредне три године, јављају дописници британског листа Гардијана, који су имали увид у документ ММФ. Само неколико дана уочи одржавања референдума у Грчкој, ММФ поручује да ће званичној Атини требати отпис великог дијела дуга ради креирања маневарског […]

петак, јул 3, 2015 / 02:10

Међународни монетарни фонд (ММФ) је саопштио да ће Грчкој бити потребно 50 милијарди евра нових финансијских средстава у наредне три године, јављају дописници британског листа Гардијана, који су имали увид у документ ММФ.

Само неколико дана уочи одржавања референдума у Грчкој, ММФ поручује да ће званичној Атини требати отпис великог дијела дуга ради креирања маневарског простора и стабилизовања привреде.

Званичници Фонда, такође, наводе да нису спремни да Одбору директора изнесу приједлог о трећем пакету помоћи за Грчку, ако он не буде подразумјевао обавезу спровођења економских реформи и отпис дуга.

Према мишљењу ММФ, Грчка треба да добије грејс период од 20 година прије него што почне да враћа дугове, а коначна исплата дуга, како оцјењују у тој међународној финансијској институцији, не би требало да се догоди до 2055. године.

„ММФ признаје да погоршање финансијске позиције Грчке значи да она није у стању да се ухвати у коштац са враћањем дугова током још најмање три године, чак ни када би добила отпис дуга. И уз лакше услове финансирања до 2018. године, дуг Грчке би деценијама остао на изузетно високом нивоу”, наводи се у документу ММФ-а, наводи британски лист. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *