Млади Aрсен Вукотић освојио награду за свој панел са сочивима за производњу струје

Арсен Вукотић, ученик Техничке школе из Градишке, освојио је трећу награду на сајму научних пројеката за ученике средњих школа које је одржано на Интернационалном универзитету Бурч у Сарајеву. – Моја иновативна идеја је соларни панел са сочивима за производњу електричне енергије за габаритна постројења као што су индустрија и неке врсте објеката који троше мало […]

среда, април 22, 2015 / 19:51

Арсен Вукотић, ученик Техничке школе из Градишке, освојио је трећу награду на сајму научних пројеката за ученике средњих школа које је одржано на Интернационалном универзитету Бурч у Сарајеву.

– Моја иновативна идеја је соларни панел са сочивима за производњу електричне енергије за габаритна постројења као што су индустрија и неке врсте објеката који троше мало више електричне енергије. Дошао сам на идеју да искоритим сунчеву енергију која је слабо искориштена на нашем подручју. Концентрисањем сунчеве енергије помоћу сочива у жижиној оси производи се преко 600 степени Ц, у једној тачки, која воду претвара у водену пару која даље иде у турбину која производи струју- рекао је Арсен Вукотић, ученик трећег разреда.

Арсен се за треће мјесто изборио у јакој конкуренцији, јер се на сајам научних пројеката, пријавило 105 ученика са простора цијеле БиХ, који су се такмичили у више категорија.

– То су инжењеринг, околиш, веб дизајн и мој видео. Ја сам се такмичио у области инжењеринга са својом иновативном идејом – додаје Арсен.
За иноваторство Арсен се почео занимати по поласку у средњу школу, а до сада има пет иновативних идеја које су тренутно у фази патентирања. За бављење иноваторством, каже, важно је имати добре идеје које изналазе рјешења за добробит друштва.
Арсен је и члан градишког Удружења иноватора с којим је учествовао на бројним такмичењима за иновације. Они су и творци идеје „штитгум“, која има за циљ да штити гуму од бушења, чији је патент тренутно у изради, те имају у плану да га ускоро представе у јавности.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *