Mjeсто добровољног злочина

И након 22 године од почињеног ратног зличина над припадницима ЈНА, у Добровољчкој улици у Сарајеву, правда, која је пословично спора, у неким случајевима као да је недостижана. Пише Синиша Синадиновић Скоро ће па четврт века, како је прошло од догађаја којим је на спеткаларан готово фимлкси начин запаљено босанско буре барута. Сви готово узалудни […]

недеља, мај 4, 2014 / 17:30

И након 22 године од почињеног ратног зличина над припадницима ЈНА, у Добровољчкој улици у Сарајеву, правда, која је пословично спора, у неким случајевима као да је недостижана.

Пише Синиша Синадиновић

Скоро ће па четврт века, како је прошло од догађаја којим је на спеткаларан готово фимлкси начин запаљено босанско буре барута. Сви готово узалудни покушаји у претходним деценијама да се овај ратни злочин, нађе пред неким надлежним судовима остали су без успеха.

Зашто је домаћим и међународним судовима, који су надлежни за процесуирање ратних злочина предмет Добровољачка улица, свих ових година предмет за избегавање? Да ли је одговор у озбиљности самог предмета, и немогућности надлежних судова да дођу до релвантних чињеница и доказа или је по среди неки други можда политички разлог, здраворазумском уму то не може бити јасно.

Када судије и историчари стоје по страни, не дајући своје судове о неком важном догађају који је тачка спорења и раздора крвно завађених народа, остаје непремостива провалија из које вапе јауци невино убијених људи. Без обзира на то, чија је то рука, злочин је злочин и због њега се мора одговарати и пред људими и пред Богом. То је универзална космичка правда, једнака и за теисту, агностика и атеисту. И смираја нема, док убица не затражи опрост од убијеног и док судије на земљи и Врховни судија на небу не изрекну заслужену казну. Што касније изречена правда, то већа мука и несрећа за злочинца и народ којем припада.

( Графичку реконструкцију догађаја ратног злочина у Добровољакој улици приредио Синиша Синадиновић, некадашњи виши стручни сарадиник Републичког центра за истраживање рата, ратних зличина и тражења несталих лица Републике Српске)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *