Мјанмар укинуо цензуру медија

Цензура медија званично је данас укинута у Мјанмару, саопштило је Министарство за инФормисање послије укидања посљедњих рестрикција које су се односиле на објављивање неких политичких и вјерских текстова. Одсјек Министарства за снимање и надгледање штампе “одобрило је новинама да у категоријама “политика” и “религија” објављује текстове без претходног слања на увид, наводи се у саопштењу. […]

понедељак, август 20, 2012 / 13:12

Цензура медија званично је данас укинута у Мјанмару, саопштило је Министарство за инФормисање послије укидања посљедњих рестрикција које су се односиле на објављивање неких политичких и вјерских текстова.

Одсјек Министарства за снимање и надгледање штампе “одобрило је новинама да у категоријама “политика” и “религија” објављује текстове без претходног слања на увид, наводи се у саопштењу.

“Цензура на све локалне публикације укинута је 20. августа 2012. године”, додаје се у саопштењу, чиме је спроведена постепена либерализација тог сектора од доласка новог режима у марту 2011. године.

Власти раде на нацрту новог закона о штампи. Нацрт није још објелодањен, али су позвани на консултације уредници новина, сазнаје агенција Франс прес.

Либерализација медија обухвата 86 новина, 55 магазина, књиге, календаре, разгледнице, формалне поруке, рукописи у области музике као и обавјештења амбасада, наводи агенција Синхуа.

Министарство наводи да штампани медији треба да се уздржавају од разарајућег критиковања политике владе и да текстови не смију да садржавају чињенице које кваре међународна пријатељства, истичући да се писање о неким осјетљивим темама мора базирати на снажним изворима.

Осим новог закона, очекује се стварање Савјета за штампу.

Мјанмар је до сада био у категорији најгорих земаља када је ријеч о слободи штампе. Посљедњих мјесеци ослобођено је неколико ухапшених новинара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *