Мито и посредовање: Черек осуђен на три године и осам мјесеци затвора

Окружни суд у Бањој Луци осудио је првостепено бившег начелника општине Брод Милована Черека на три године и осам мјесеци затвора због примања мита и незаконитог посредовања у току вршења функције начелника. Черек је проглашен кривим да је од августа до 14. сепотембра 2010. године од заступника предузећа “Два Д Живковић”, у више наврата, примио […]

среда, март 20, 2013 / 14:56

Окружни суд у Бањој Луци осудио је првостепено бившег начелника општине Брод Милована Черека на три године и осам мјесеци затвора због примања мита и незаконитог посредовања у току вршења функције начелника.

Черек је проглашен кривим да је од августа до 14. сепотембра 2010. године од заступника предузећа “Два Д Живковић”, у више наврата, примио укупно 126.000 КМ, да би тој фирми одобрио исплату дуга општине Брод за изградњу базена.

Черек је проглашен кривим и да је утицао на директора Градске топлане из Брода да одобри исплату дијела доспјелих дуговања предузећу “Лимиком” из Бањалуке и да је за то посредовање од власника тог предузећа примио 10.000 КМ.

Суд је Череку изрекао и мјеру безбједности забране обављања послова у јавним предузећима и установама у трајању од пет година и одузео противправну имовинску корист од 122.500 КМ, остварену извршењем ова два кривична дјела.

Предсједник судског вијећа Весна Станковић-Ћосовић навела је у образложењу пресуде да је тужилаштво у потпуности доказало наводе оптужнице и да је суд, одмјеравајући казну, као олакшавајућу околност узео чињеницу да Черек раније није осуђиван, да је породичан човјек и старије животне доби, те да се коректно понашао током поступка, док је као отежавајућу околност узео друштвену опасност наведених кривичних дјела, те чињеницу да их је извршио као начелник општине.

Черек није био присутан приликом изрицања предсуде и има право на подношење жалбе у року од 15 дана.0 КОМЕНТАРА

  1. Čerek je sam sebe i prodao i predao i ne treba praviti od njega žrtvu. Kako neko moze da podmiti dugogodisnjeg policajca, inspektora, sudiju i dugogodisnjeg pravnika, šefa pravne službe u Rafineriji nafte i načelnika kome su građani Broda dali povjerenje da štiti njihove interese. A jos gore je ako je on podstrekivao na mito druge.
    To je neoprostivo i niko me ne moze ubjediti da neko moze čovjeka ovakvog životnog iskustva i političkog ubjeđenja natjerati da bilo koga reketira. Očiogledno je da je načelniku udarila slava i sila u glavu, a potom je izgubio kompas po stare dane. Bez političke taktike 4 godine je rasturao SNSD zahvaljujući čijim glasovima je izabran 2008, a potom par mjeseci pred izbore smjenio svog zamjenika iz SNSD i desilo se što se desilo. Ali ni ova prica nije još zavrsena, presuda nije pravosnazna i covjeka ne treba osudjivati dok god postoji mkogućnost da dokaže suprotno.

  2. Права вијест је да ни контролисани суд више не вјерује Ђокићевом свједочењу.Ђока Импулс је ПУКО!

  3. Presudu je donijela sudija Vesna Stanković Ćosović, koja je izrekla oslobađajuću presudu Mili Radišiću, kojem se još uvijek sudi zbog trgovine akcijama Medicinske elektronike.
    Pravda za sve, a pravičnost samo za Milovana!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *