Мисле да ће недостајати: БХРТ од 30. јуна гаси сигнал

Управни одбор БХРТ-а данас је донио одлуку да од 30. јуна привремено прекине продукцију и емитовање програма.

понедељак, мај 30, 2016 / 16:41

Управни одбор БХРТ-а данас је донио одлуку да од 30. јуна привремено прекине продукцију и емитовање програма.

“Ова одлуке директна је посљедица дуга ентитетских емитера од 25 милиона КМ: Радио-телевизије Федерације БиХ 16,5 милиона, и Радио-телевизије Републике Српске 8,8 милиона КМ”, наводи се у саопштењу УО БХРТ, којег је потписао предсједавајући Есад Готовуша.

Из УО БХРТ наглашавају да институције државе нису ријешиле дуготрајан проблем РТВ таксе и финансирања јавног сервиса, те да је данашња одлука тиме изнуђена и само најављује реалне околности које ће настати након 30. јуна, када истиче досадашњи модел наплате РТВ таксе .

“Ова одлука имаће посљедице на функционисање цјелокупног система јавног емитовања. Управни одбор је наложио пословодству БХРТ-а да најтјешње сарађује са пословодствима ентитетских емитера на проналажењу рјешења која ће отклонити разлоге због којих је донесена данашња одлука”, наводе у УО БХРТ и додају да због кризне ситуације у којој се БХРТ налази, Управни одбор ће бити у сталном засиједању:

“О овој одлуци и драматичној ситуацији у којој се налази БХРТ биће обавијештена јавност, домаће и релевантне међународне институције. БиХ ће, уколико се ништа не предузме, постати једина европска држава која неће имати јавни сервис на државном нивоу”.

На крају данашње сједнице извршена је и редовна ротација на позицији предсједавајућег. Од идуће сједнице, Управним одбором БХРТ ће предсједавати Сања Латиновић из Бање Луке. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *