Мирјана Кусмук више није уредница Гласа Српске

Мирјана Кусмук смијењена је са позиције главног и одговорног уредника Гласа Српске. Један од разлога смјене је што је бивша уредница Гласа прешла у изборни штаб Слободана Гаврановића, кандидата СНСД за мјесто градоначелника Бање Луке на локланим изборима у октобру ове године. Вршилац дужности главног и одговорног уредника Гласа Српске тренутно је Дарко Гавриловић

уторак, август 28, 2012 / 12:37

Мирјана Кусмук смијењена је са позиције главног и одговорног уредника Гласа Српске.

Један од разлога смјене је што је бивша уредница Гласа прешла у изборни штаб Слободана Гаврановића, кандидата СНСД за мјесто градоначелника Бање Луке на локланим изборима у октобру ове године.

Вршилац дужности главног и одговорног уредника Гласа Српске тренутно је Дарко Гавриловић0 КОМЕНТАРА

 1. ‘начи тровачи медијског простора, напредују сваког дана у сваком погледу, смјењена на другу позицију!?
  Очекујем неке хокејашке измјене, комплетан систем медиокритета на неке напредније функције, а постојећи медиокритети ће напредовати према „вишим нивоима“ док ММФ ради и систем непотизма&корупције се гради!

 2. није било никакве потребе да прелази,могла је једноставно да обједини титуле,ионако су измјешали све државно са страначким тј. СНСД-овим.

 3. Mirjana Kusmuk nije smijenjena, nego je svojom voljom prihvatila da vodi press sluzbu Slobodana Gavranovica.To je njena odluka, kao profesionalac ima pravo na to.Oni koji pisu da je smijenjena i ostale lazi ne mogu da prikriju svoju zavist sto oni nisu uspjeli da se ubace na tako neko mjesto. Svjesni su svog neznanja. Nije im lako.

 4. Е мој Зоказока, због таквих „послушника“ режима смо ми данас у оваквој ситуацији каквој јесмо. Али знајте једно ничија није до зоре сјала, па неће ни ваша! Мало круг људи као што си ти има добар живот јер радите то што радите, али изаћиће „кука и мотика“ на улицу па ће да напраши све вас „професионалце“ из тих фотеља у које сте увалили своје гузице. Метла ради у Србији а доћи ће и овдје буди сугуран. 😀

 5. Pustite ssuplju i ostrascenu, nego ima li kakav prognozer da mi sad ocijeni konacne rezulate medijske kampanje koju ce za Gavranovica voditi Kusmukova, a za Cavica Vaskovic? Bice to sudar titana. Ima li gdje kakva kladionica vezano za to? Ja bih da svu lovu ulozim na to da ce Gavranovic uz pomoc Kusmukove do nogu potuci Cavica i Vaskovica.

 6. Mirjana Kusmuk nikad nije ni bila novinar. Napisao sam to već mnogo puta. Oduvijek je bila i ostala – propagandista. Samo se lažno predstavlja kao novinar.

  Nemojte me pogrešno razumjeti, nije sramotno biti propagandista. Jedino tu nije uredu što se ona godinama lažno predstavlja.

  Moram, ipak, definisati tri kategorije komunikacije sa javnošću da bih bio potpuno jasan. Svaki od tih nivoa komunikacije definiše i naziv zanimanja čovjeka koji se bavi tim poslom.

  1. Novinar. Čovjek koji služi isključivo interesu javnosti. Njegova funkcija jeste da objektivno, nepristrasno, pravovremeno… prenese informaciju sa mjesta događaja do javnosti. Čini to medijima kao kanalima komuniciranja. Ne smije nikako da utiče na istinu. Njegov zadatak jeste samo da je prenese javnosti. Oblast njegovog rada zahtjeva i etičku komponentu, pa je zato uređena kodeksima.

  2. PR, stručnjak za odnose sa javnošću. U službi je organizacije u ime koje komunicira sa okruženjem. Njegov zadatak je da svoju organizaciju što bolje pozicionira u javnosti; da stvori što povoljnije okruženje u kome organizacija može optimalno obavljati primarnu misiju. Koristi sve moguće kanale komuniciranja sa okruženjem. Mas-mediji su samo jedan od tih kanala. Ne smije da se služi lažima, samo objektivnu istinu prilagođava misiji organizacije koju predstavlja. I ovdje je neophodna etička komponenta te je oblast regulisana i kodeksom o radu.

  3. Propagandista. Čovjek u službi osobe ili organizacije koja ga je angažovala. Njegova jedina odgovornost odnosi se na tu organizaciju ili lice. Prema javnosti nema nikakvu odgovornost. Javnost je tek objekat persuazivne (ubjeđivačke) djelatnosti. Osnovni zadatak propagandiste jeste upravo da manipuliše javnošću na način da je ubijedi da misli, djeluje i ponaša se u pravcu koji je poželjan za lice ili organizaciju koji su angažovali propagandistu. Istina nimalo ne obavezuje propagandistu. Nema etičkih ograničenja u djelovanju. Sve je dozvoljeno što nije zabranjeno. A zabranjeno je jedino ono što zakon ne dozvoljava. Dakle dozvoljeno je manipulisati, plasirati lažne vijesti, zlonamjerno analizirati… ma sve je dozvoljeno. Nema ograničenja.

  Mirjana Kusmuk nije ni novinar ni stručnjak za odnose sa javnošću. Ona je, ponavljam, propagandista. Taj posao radi dobro. Radila je to dobro Momčilu Krajišniku. Radi to jednako dobro i Miloradu Dodiku.

  Nephodno je osnovati strukovna udruženja i izdavati licence za rad. Novinaru koji izađe iz okvira novinarstva udruženje bi moralo oduzimati licencu. Oduzimanje novinarske licence ne bi ga ograničavalo u pogledu bavljenja PR-om ili propagandom.

  POZIVAM STRUKU DA SE OGLASI U VEZI SA OVIM MIŠLJENJEM MOJE MALENKOSTI!!!

  S poštovanjem, Zoran Janković, novinar i stručnjak za odnose sa javnošću

 7. Зоран Јанковић новинар и стручњак за односе с јавношћу дао је врло озбиљно упозорење о стању злоупотребе медијског простора у Репубици Српској, о чему би – крајње је време – морала да се огласе цеховска удружења и новинарске асоцијације, али и „конзументи“ јавне речи и гласачи на предстојећим изборима.

  Ноторна је истина да се само у овом примеру Кусмукове која је привремено напустила уредничку фотељу у „Гласу“ да би водила пропагандни изборни тим режимског кандидата за градоначелника Бањалуке, јасно показује колика је слуганска улога медија у власти и под контролом страначког режима једноумља.

  Познавајући кусмукову, она ће у својој „пропагандистичкој генијалности“ и даље држати „Гласову“ уредничку „палицу“, а лист ће јој, као и до сада, служити искључиву за пропаганду политике коју води странка на власти.Само ће кеш у џепу бити много већи.

 8. Iskren da budem za Mirjanu Kusmuk sam cuo mnogo i dobrog i loseg i to da joj znanje niko ne moze da spori jer je ocigledno. Za ovog Zorana Jankovica nisam u zivotu. Toliko o novinarima i strucnjacima. I ovoliko interesovanje za njen angazman jasno pokazuje da je veoma vazna u novinarskim i drustvenim krugovima. Ne bi ni o Karlesi i Ceci bilo ovoliko komentara. Tako je sa zvijezdama. Iskreno se nadam da necete obrisati i ovaj komentar.

 9. Jesam za Cavu, ali vec dugo kritikujem to sto je za medijskog gurua uzeo do maksimima iskompromitovanog Vaskovica. Ako izgubi izbore, ne dao bog, to ce biti samo zbog toga. Naravno, nisam ni za Kusmukovu niti cu ikada biti jer je ona Cavu uvijek maksimalno kritikovala. Od njegovih afera pravila je afercine. I sad, kako biti realan i sve razumno procijeniti? Mislim da ce Cavin informativno-propagandisticki tim biti u debelom minusu jer ce pod Vaskovicevom palicom da se bavi prljavstinama i podmetacinama. Osim tog, cinjenica da Vaskovic godinama radi protiv Republike Srpske, uz Cavino ranije izlijetanje oko Srebrenice, sa kojom na „fin“ nacin veze ima i Vaskovic, odbice od njih sve srpske glasace. Tu im nece pomoci ni iznenadna briga za pse (mora da je to jos jedna od genijalnih ideja tog nesrecnog miljenika federalnih medija). Kazem, za Cavica sam, ali pokusavam biti realan i neostrascen. S druge strane, Kusmukova ce kampanju voditi bar s 2/3 istine. A cinjenica je da se u ratu i poslije njega uvijek borila, bez obzira da li kao novinar ili kao propagandista, za Republiku Srpsku, da je bila patriota. To se mora priznati. To su osnovni elementi koji govore kojim tokom ce teci Cavina, a kojim Gavranoviceva kampanja. A Cavu na to upozoravam vec dugo. Bez ikakvog odjeka. Zato, od 7. oktobra mogu da vjerujem samo u providjenje.

 10. Poštovani imenjače Zoka,

  To što vi za Zorana Janković niste čuli a za Mirjanu Kusmuk jeste upravo potvrđuje ono o čemu sam pisao. Moja malenkost bavi se strukom i naukom a gospođa Kusmuk estradom. Kao Jelena Karleuša ili Ceca Ražnatović, samo na malo sofisticiraniji način.
  Zato ste za njih čuli. Za Jecu, Cecu i Micu, a niste za, recimo, Dragana Tepavčevića, Mirloslava Gligorevića, Gorana Đokića… iako su posljednji pobrojani vrhunski novinari, tri novinarske lige ispred Kusmukove. U tome je ta razlika. Između estrade i novinarstva. I ne samo razlika već čak i – međa. Mi preko te međe nećemo, a Kusmukova ne može! Sve i da hoće.

  S poštovanjem, Zoran Janković

 11. jadna majko jadnije svatova …!!!nece vam bando iz snsd a pomoci ni vas vozd da je sef izbornog staba ….!osmog oktobra kad budete porazeni ,dan poslije izbora ….sta mislite tad ??? kud sa svojim jadnim sudbinama ??? opljackali ste svoj sopstveni narod ….mislite da cete uzivati plodove kradje ???I pametniji i sposobniji nisu pa necete ni vi izdajnici i dezerteri ,cast izuzetcima !!!x-(

 12. M.K. nije vise urednica ali ovaj nekada respektabilni listt nastavlja prizemnu propagandu.
  Uzminmo primjer vikend izdanje ovog lista gdje jedan „Astrolog“ objasnjava kakav je Gavranovic a kakvi opozicioni lideri.
  Crno, crno, totalni je mrak…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *