Министарство здравства појашњава паре додијељене Искри

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске упозорава да су у појединим медијима изнесени нетачни наводи о додјељеним средствима за рад Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра“, односно за рад Родитељске куће у Бањој Луци.

среда, август 16, 2017 / 21:14

Наиме, из буџета Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске је Удружењу родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра“ за прошлу годину планирано укупно 57.600 КМ, што је почетком ове године у потпуности исплаћено.

Такође, у буџету Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске за 2017. годину на позицији „текући грантови удружењима од јавног интереса“ планиран је укупан износ од 220.000 КМ. Средства планирана са ове позиције за рад Удружења родитеља обољелих од малигних болести „Искра“ износе 20.000 КМ, што ће ускоро бити исплаћено.

Такође напомињемо да је у прошлој години Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске на позицији „текући грантови непрофитних удружења и организација за афирмацију породице“ за Удужење „Искра“ планирало износ од 5.000 КМ, што је и исплаћено. За 2017. годину за Удружење „Искра“ у буџету овог Министарства планиран је износ од 10.000 КМ, што ће у скорије вријеме бити исплаћено.

Напомињемо да Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске од првог дана у потпуности подржава рад Удружења „Искра“ и да је обезбиједило подршку кроз сарадњу са Универзитетским клиничким центром Републике Српске, који пружа услуге одржавања хигијене, сервисирања, уређења дворишта, контролу одржавања средине, видео надзора, обезбјеђења итд.

Такође, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске је уложило напоре и за обезбјеђивање и остале логистичке подршке и олакшица за свакодневно функционисање Родитељске куће. Подсјећамо, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић одржао је састанак са представницима Универзитетског клиничког центра Републике Српске, Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра“, Града Бањалуке, као и представницима компанија „Електрокрајина“, „М:тел“ и „Елта кабел“ на којем је договорена техничка и материјална подршка како би Родитељска кућа имала све потребне садржаје и на тај начин пружила породицама удобан смјештај.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске наставиће да у сарадњи са Удружењем „Искра“ заједнички ради како би дјеца која се лијече на Одјељењу дјечије хематоонкологије у Клиници за дјечије болести Универзитетско клиничког центра Републике Српске у Бањалуци боравила у најближем контакту са родитељима и љекарима.

Напомињемо да је приоритет Министарства и УКЦ РС лијечење дјеце обољеле од малигних болести и да им се на Одјељењу дјечије хематоонкологије у Клиници за дјечије болести свакодневно несметано пружа адекватна и квалитетна здравствена заштита.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *