Министар пољопривреде обуставио исплату подстицаја

Новоизабрани министар пољопривреде шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић данас је послао Службени допис свим банкама, потписницима Споразума о сарадњи у поступку кредитирању новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села у 2012. години, којим се обуставља даље додјељивање кредита корисницима подстицаја у пољопривреди, сазнаје КАПИТАЛ. У допису упућеном „УниКредит“, „Комерцијалној“, „Бобар“, „НЛБ Развојној банци“, „Новој […]

четвртак, март 21, 2013 / 17:50

Новоизабрани министар пољопривреде шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић данас је послао Службени допис свим банкама, потписницима Споразума о сарадњи у поступку кредитирању новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села у 2012. години, којим се обуставља даље додјељивање кредита корисницима подстицаја у пољопривреди, сазнаје КАПИТАЛ.

У допису упућеном „УниКредит“, „Комерцијалној“, „Бобар“, „НЛБ Развојној банци“, „Новој Банци“ и „Балкан Инвестмент Банци“ наводи се да је „обустављање даљње додјеле кредита корисницима подстицаја у пољопривреди неопходно извршити из разлога припрема за плаћање обавеза Министарства према корисницима подстицаја и банкама, те се због тога мора извршити пресјек стања на одређени дан с циљем елиминисања погрешних уплата, те да се поступци који су у обради морају окончати и доставити Министарству најкасније до 25. марта“.

Средином јануара ове године Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и УниЦредит банк а.д. Бањалука потписали су споразум којим се регулишу међусобна права и обавезе у поступку кредитирања корисника новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села од стране ове банке, а у складу с важећим правилником о подстицајима.

У ресорном министарству су тада рекли да ће они банци доставити појединачна рјешења и табеларне прегледе с подацима корисника који су остварили право на подстицај, а који им није исплаћен.

Према тадашњем споразуму исплату је банка требало да изврши по добијању потврде од Министарства о спроведеној процедури евидентирања уговора о оквирном уговору између банке и корисника, у циљу спречавања евентуалних злоупотреба.

Навели су да ће потраживање банке по основу уговора о оквирном кредиту бити обезбијеђено и уговором о уступању потраживања, којим ће корисник у сваком конкретном случају уступати банци своја потраживања која има од Министарства, по основу новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *