Милов режим открио споменик контроверзном војводи Мирку Петровићу Његошу

На подгоричком Тргу независности синоћ је свечано откривен споменик војводи Мирку Петровићу и и црногорским јунацима учесницима ослободилачких ратова 1853, 1858, 1862, 1876-1878. Споменик су открили министар одбране Предраг Бошковић и градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић.

уторак, август 1, 2017 / 11:01

Обелиск са постаментом је висок преко десет метара, а аутор дјела је познати умјетник Димитрије Поповића.
Откривању споменика присуствовао је велики број грађана.

„Велики црногорски јунаци, граховски велики војводо, команданте храбре црногорске војске у ратовима за потпуно ослобођење, хвала вам што сте хтјели и смјели трајати док је трајања бастало бити. Хвала вам што сте знали разабрати вјечност од трошности, национално од локалног, опште од личног у временима која су захтијевала ванредне људе и ненадмашне јунаке. Хвала вам на слободи у којој сада у миру уживамо, ваша славна дјела, којима нас сабирате нећемо заборавити, памтићемо их и славити док једног од нас траје“, рекао је Бошковић.

Осврнувши се на велике битке црногорске војске, Бошковић је казао да је војовода Мирко, непоколебљиви командант, херојски и поносно стајао на бранику државе и слободе, предводећи провјерену црногорску војску у одсудним ратовима и бојевима.

„Војводска перјаница прва на граховском пољу сувим је златом уписана у државност Црне Горе. Стратег са Граховца, био је и станац у острошких „девет крвавих дана“, када су његовом заслугом спашене мошти светитеља Василија. Војсковођа, један од највећих јунака Црне Горе, пјесник и ратник, пјевао је о другима никада о себи, а ратовао је увијек за Црну Гору, њихову и нашу“, навео је Бошковић.

Министар је казао да се, захваљујући храбрости црногорских ратника, Црна Гора обједињавала, враћала старим вриједностима, својим коријенима и потпуној слободи, а на таквим темељима саздана је и данашња мултиетничка и мултивјерска Црна Гора, окренута највећим цивилизацијским вриједностима и заједници модерних држава.

На спомен-обиљежју је исписано ћирилицом: „Великом војводи Мирку Петровићу Његошу 1820-1867 и црногорским јунацима учесницима ослободилачких ратова 1853, 1858, 1862, 1876-1878. Споменик је обновљен 13.јула 2017. године по узору на провобитни који је откривен 8. новембра 1886. године, а срушен 6. јануара 1919. године“.

Одлуку о подизању споменика подржали су на сједници Скупштине Главног града, крајем јула 2015. одборници владајуће коалиције, док су против гласали одборници ДФ-а, Демоса, Демократе, СНП. Позитивна је била уздржана.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *