Ми позајмљујемо од ММФ, а он од Алжира

Алжир је одлучио да са пет милијарди долара одговори на позив за позајмицу Међународном монетарном фонду, саопштили су министарство финансија и централна Банка Алжира. Алжирска позајмица ће бити у форми споразума о куповини хартија од вриједности израженим у специјалним правима вучења, наведено је у саопштењу из главног града те сјеверноафричке државе. Државе чланице ММФ које […]

недеља, октобар 21, 2012 / 17:30

Алжир је одлучио да са пет милијарди долара одговори на позив за позајмицу Међународном монетарном фонду, саопштили су министарство финансија и централна Банка Алжира.

Алжирска позајмица ће бити у форми споразума о куповини хартија од вриједности израженим у специјалним правима вучења, наведено је у саопштењу из главног града те сјеверноафричке државе.

Државе чланице ММФ које желе да позајме новац Фонду могу то да учине или кроз билатерални споразум о позајмици или споразум о куповини хартија од вриједности.

Позајмљујући пет милијарди долара, што је у односу на најављене позајмице других земаља „средњи ред величине”, Алжир се одлучио за другу опцију.

У техничком смислу, давање ове позајмице је операција „која се предузима ради рационалног управљања девизним резервама”, наведено је у саопштењу.

У складу са условима ММФ, средства која се позајмљују у ову сврху, обезбјеђују се из девизних резерви државе зајмодавца.

Ова финансијска операција „пружа Алжиру добру прилику да диверсификује своја улагања”, наведено је у саопштењу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *