Меркелова: Нема проширења ЕУ. За сада

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је данас да Европска унија у овом моменту неће доносити одлуке о почетку приступних преговора са земљама кандидатима, што су медији протумачили као њено залагање за паузу у ширењу ЕУ. Представљајући владину декларацију посланицима Бундестага, Меркел је казала да ће Хрватска највјероватније половином 2013. године постати нова чланица Европске уније. […]

четвртак, децембар 13, 2012 / 12:25

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је данас да Европска унија у овом моменту неће доносити одлуке о почетку приступних преговора са земљама кандидатима, што су медији протумачили као њено залагање за паузу у ширењу ЕУ.

Представљајући владину декларацију посланицима Бундестага, Меркел је казала да ће Хрватска највјероватније половином 2013. године постати нова чланица Европске уније.

“Ми, у овом моменту…….нећемо доносити одлуке о почетку приступних преговора са другим земљама. За то, према нашем мишљењу, још није дошло вријеме“, рекла је Меркел не помињући појединачно ниједну балканску државу.

Меркел је, такође, рекла да у будуће треба брижљиво провјерити да је кандидат за приступ ЕУ способан за испуњавање стандарда, везаних за конкурентност.

“То је неопходно“, рекла је Меркел, наводећи да ће тако у Европи моћи да и даље заиста да егзистирају европски стандарди и вриједности. Меркел је, у својој декларацији пред данашњи самит шефова држава или Влада ЕУ у Бриселу, повезала даљу финансијску помоћ европским земљма са управо кокурентском способношћу примаоца, која треба да јача кроз реформе, Она је, такође, истакла да помоћ мора бити циљана и ограничена и поновила да Њемачка и даље одбија колективизацију дугова.

Меркел се у декларацији, у којој су доминирале привредне теме, евро – и дужничка криза, залагала да се привредна политика боље и чвршће координира и заложила за борбу, прије свега, против незапослености младих људи у ЕУ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *