Медведев обећао Криму специјалан статус економске зоне

Русија ће Криму дати статус специјалне економске зоне са пореским олакшицама и поједностављеном бирократијом да би могао да привуче инвеститоре, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев.  "Наш циљ је да то полуострво буде што привлачније за инвеститоре како би могло да оствари довољан приход да само финансира свој развој", рекао је Медведев у Симферопољу на […]

понедељак, март 31, 2014 / 14:50

Русија ће Криму дати статус специјалне економске зоне са пореским олакшицама и поједностављеном бирократијом да би могао да привуче инвеститоре, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев.

 "Наш циљ је да то полуострво буде што привлачније за инвеститоре како би могло да оствари довољан приход да само финансира свој развој", рекао је Медведев у Симферопољу на седници владе о социјалном и економском развоју Крима и Севастопоља, преноси Ројтерс.

На тој седници се, како је планирано, дискутује о спровођењу инструкција датих на седници кабинета 24. марта о помоћи за два нова ентитета Руске Федерације, саопштила је прес-служба руске владе, пренела је агенција Итартас.

Украјина је осудила посету премијера Русије Криму, окарактерисавши је као "грубо кршење" правила међународног понашања.

"Украјинско министарство спољних послова је у писму Руској Федерацији изразило категорички протест, истакавши да је посета званичног лица на територији друге државе без прелиминарног споразума грубо кршење правила међународне заједнице", рекао је портпарол министарства Евхен Перебијнис новинарима, пренела је агенција Ројтерс.

Посета Медведева Криму долази дан након неуспешних преговора Вашингтона и Москве о кризи у Украјини.

Након састанка шефова дипломатија САД и Русије у Паризу, Сергеј Лавров је рекао да су разговори са Џоном Керијем били конструктивни и да ће се наставити.

Према речима руског министра спољних послова, две стране су представиле своје планове за деескалацију кризе, али се нису сагласиле око тога шта је ту кризу проузроковало, јавио је АФП.

Лавров је истакао да Русија сматра да би федерална Украјина била кључ за проналажење решења.

Убеђени смо да је федерализам веома значајан елемент уставних реформи, које Кијев мора да спроведе, рекао је Лавров.

Кијев је, међутим, одбацио предлог за федерализацију, позивајући Москву да престане да се меша у питања Украјине и концентрише се на сопствене проблеме, пренео је АФП.

"Препоручујемо Русији да престане да диктира ултиматуме сувереној независној земљи и усмери пажњу на катастрофалну ситуацију када су у питању права мањина (у Русији), укључујући ту и Украјинце", наводи се у саопштењу украјинског министарства спољних послова.

Амерички државни секретар, пак, рекао је да није на САД да доносе било какве одлуке о томе да ли ће Украјина бити федерација, већ на Украјинцима.

Кери је свом руском колеги поручио да Москва повуче своје снаге са границе с Украјином, и рекао да у било какве разговоре о будућности Украјине морају да буду укључени лидери у Кијеву, пренео је АФП.

Истакао је да сама чињеница да се руска војска гомила на граници, ствара негативну атмосферу.

Шефови америчке и руске дипломатије препознали су значај дипломатског решења за украјински народ.

Кери је истакао да ће Вашингтон радити с новим привременим вођама у Кијеву на осигурању права мањина и права на језик.

"Ниједна одлука о Украјини не може бити донета без Украјинаца", рекао је Кери.

У међувремену, Русија је почела да "постепено" повлачи своје војнике с границе са Украјином, рекао је за АФП портпарол министарства одбране Украјине, која страхује од инвазије источног дела земље након руског припајања Крима.

"Руске снаге се постепено повлаче с границе", рекао је портпарол Олексиј Дмитрашкивски, који наводи да је то можда повезано и са синоћњим преговорима Русије и САД у Паризу.

Иначе, Сергеј Лавров је данас започео разговоре у Паризу са француским колегом Лораном Фабијусом.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *