Мастило остаје без кадровског стана

Интерном ревизијом утврђено је да је бивши директор Фонда ПИО РС Зоран Мастило 2009. године незаконито добио кадровски стан, због чега ће Управни одбор Фонда ставити ван снаге ту одлуку. Рекао је ово јуче на конференцији за новинаре у Бањалуци предсједник Управног одбора Фонда ПИО РС Милорад Солаковић, истакавши да је интерна ревизија констатовала да […]

четвртак, децембар 13, 2012 / 12:27

Интерном ревизијом утврђено је да је бивши директор Фонда ПИО РС Зоран Мастило 2009. године незаконито добио кадровски стан, због чега ће Управни одбор Фонда ставити ван снаге ту одлуку.

Рекао је ово јуче на конференцији за новинаре у Бањалуци предсједник Управног одбора Фонда ПИО РС Милорад Солаковић, истакавши да је интерна ревизија констатовала да је приликом расподјеле кадровских станова у овом фонду учињено низ пропуста и незаконитости, али и самовоље.

– Налаз ревизије је коначан, а у њему је констатована одлука о додјели стана коју је у прошлом мандату Управни одбор Фонда као ненадлежан донио. Садашњем УО остаје само да прогласи такву одлуку ништавном, као и све акте које је произвела та одлука – истакао је Солаковић.

“Глас Српске” објавио је раније допуну пријаве против Мастила коју је Фонд ПИО 26. октобра ове године доставио Окружном тужилаштву Бијељина због сумње да је Мастило, у намјери да себи прибави стан Фонда ПИО површине 83 квадратна метра, измијенио постојећи општи акт, донио правилник о стамбеном збрињавању радника Фонда и обезбиједио сагласност Управног одбора.

– Послије тога је са својим оцем Живорадом Мастилом закључио уговор о поклону, којим му је пренио право својине на свом стану од 73 квадратна метра у Бијељини, створивши привид да нема ријешено стамбено питање. Послије тога је са Фондом ПИО закључио уговор о закупу на неодређено вријеме којим је добио стан и исти је касније откупио. Мастило је тиме себи прибавио противправну имовинску корист која прелази 50.000 КМ – наводи се у допуни пријаве.

Управни одбор Фонда ПИО РС усвојио је јуче приједлог финансијског плана за 2013. годину у износу од 977.750.000 марака, који ће, како поручују у овом фонду, бити довољан да се обезбиједи постигнути ниво исплате пензија за 239.808 корисника.

Директор Фонда ПИО РС Младен Милић рекао је да се 931,7 милиона односи на приходе по основу доприноса и трансфере из буyета, док ће око 45 милиона бити краткорочно кредитно задужење.

Милић је додао да главница на износ потраживања по основу доприноса за ПИО тренутно износи 298 милиона КМ.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић рекао је да Фонд ПИО ове године у потпуности испунио очекивања у свом раду, те да је његов приоритет у идућој години да одржи редовну исплату пензија.

Солаковић је рекао да је УО Фонда упознат са одлуком Суда БиХ којом се прогласио ненадлежним по тужби Фонда ПИО Српске против БиХ, ФБиХ и Федералног Фонда ПИО/МИО за надокнаду штете од око 700 милиона КМ по основу исплата пензија корисницима који су то право остварили на подручју садашње ФБиХ.

– Предложићемо Влади РС да донесе акт по којем ће се понашати Фонд ПИО у овом случају – казао је Солаковић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *