Марјанац: Нема НАТО радара на Јахорини, а постоји иницијатива

Замјеник министра одбране БиХ Живко Марјанац одбацио је као нетачне наводе да је у оквиру иницијативе Балкански регионални приступ ваздушној одбрани /БРААД/ на Јахорини постављен радар који би могао бити у склопу НАТО ракетног штита на Балкану. "Иницијатива БРААД била је у Министарству одбране БиХ прије мог доласка. Та иницијатива прослијеђена је Предсједништву БиХ које […]

четвртак, мај 8, 2014 / 15:28

Замјеник министра одбране БиХ Живко Марјанац одбацио је као нетачне наводе да је у оквиру иницијативе Балкански регионални приступ ваздушној одбрани /БРААД/ на Јахорини постављен радар који би могао бити у склопу НАТО ракетног штита на Балкану.

"Иницијатива БРААД била је у Министарству одбране БиХ прије мог доласка. Та иницијатива прослијеђена је Предсједништву БиХ које о њој још није ни расправљало", изјавио је Марјанац Срни.

Он је нагласио да с обзиром на чињеницу да о БРААД-у уопште још није расправљано у инститиуцијама БиХ нема ни говора да су у склопу те иницијативе постављени и у функцији било какви радари. "Што се тиче те БРААД иницијативе нема никавких НАТО радара на Јахорини", додао је Марјанац.

Када је ријеч о приступу БиХ НАТО-у, Марјанац је подсјетио да је рефома одбране завршена 2005. године и да је тада угашено Министарство одбране Републике Српске а формирано Министарство одбране БиХ.

"Гашење Министарства одбране и пренос надлежности одобрила је Народна скупштина Републике Српске у којој су већину чинили посланици СДС-а и ПДП-а", рекао је Марјанац.

Он је напоменуо да је, осим преноса надлежности, донесен и Закон о Министарству одбране БиХ и Оружаним снагама БиХ у чијем члану 84 се говори о активностима за пријем у НАТО.

"Тадашња позиција у Републици Српској и на нивоу БиХ донијела је Закон о одбрани БиХ у чијој се одредби наводи да `Предсједништво и сви субјекти одбране у оквиру властитих уставних и законских надлежности раде да БиХ буде члан НАТО-а`", навео је Марјанац.

Он је нагласио да су сви представници у Савјету министара БиХ те остала именована лица дужни да поштују закон. "Зато не видим разлог да било ко говори да се БиХ гура у НАТО када су ти исти СДС и ПДП донијели такво законско рјешење о путу земље у Сјеверноатлантску алијансу", додао је Марјанац.

Поједини медији у Републици Српској пренијели су информацију да је НАТО на Јахорини поставио радар и да довршава пратећу инфраструктуру која ће бити у склопу ракетног штита овог војног савеза на Балкану.

Према истом извору, радар на Јахорини дио је програма БРААД који, наводно, укључује постављање четири НАТО радара од којих је један на Јахорини у БиХ, а остали су распоређени по локалитетима у Црној Гори, Македонији и Албанији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *