Maрио Монти најављује оставку

Италијански премијер Марио Монти изјавио је да ће ускоро поднијети оставку, зато што му је странка Силвија Берлусконија ускратила повјерење. Овим се отвара пут расписивању пријевремених избора, након што је овај економиста у претходних годину дана успио да извуче земљу са ивице финансијске катастрофе. Неколико часова прије Монтијеве објаве, бивши премијер Берлускони саопштио је да […]

недеља, децембар 9, 2012 / 13:08

Италијански премијер Марио Монти изјавио је да ће ускоро поднијети оставку, зато што му је странка Силвија Берлусконија ускратила повјерење.

Овим се отвара пут расписивању пријевремених избора, након што је овај економиста у претходних годину дана успио да извуче земљу са ивице финансијске катастрофе.
Неколико часова прије Монтијеве објаве, бивши премијер Берлускони саопштио је да ће се кандидовати за нови мандат на челу владе. Овај медијски магнат и милијардер повукао се са премијерске функције у новембру 2011. године усљед велике кризе у земљи и бројних скандала који су га пратили.

Канцеларија предсједника Ђорђа Наполитана, који је разговарао са Монтијем скоро пуна два сата, саопштила је да, без Берлусконијеве подршке у парламенту, Монти више не може да обавља своју дужност, због чега је изразио намјеру да поднесе оставку након што парламент ускоро усвоји буџет, пренио је АП.

Монти је до сада предводио неизабрану технократску владу и имао је подршку већине у парламенту.

Он је обавијестио Наполитана да ће обавити консултације са страначким лидерима ради што бржег усвајања буџета који гарантује "финансијску стабилност".
Монти је упозорио да би, у случају да буџет не буде усвојен, посљедице могле да буду озбиљне не само за Италију, него и на нивоу Европе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *