Марин избацује оца из странке, јавност се слаже

Више од 90 одсто Француза, међу којима 87 одсто симпатизера француске екстремно десничарког Националног фронт, сматра да би оснивач и почасни предсједник странке Жан-Мари Ле Пен требало да се повуче из политичког живота, резултати су данас објављене анкете у француским медијима. Истраживање је спроведено после спора између Ле Пена и његове ћерке Марин Ле Пен, […]

субота, април 11, 2015 / 19:48

Више од 90 одсто Француза, међу којима 87 одсто симпатизера француске екстремно десничарког Националног фронт, сматра да би оснивач и почасни предсједник странке Жан-Мари Ле Пен требало да се повуче из политичког живота, резултати су данас објављене анкете у француским медијима.

Истраживање је спроведено после спора између Ле Пена и његове ћерке Марин Ле Пен, сада предсједнице странке која је покренула дисциплински поступак против оца и затражила да се повуче из политичког живота.

Породични спор између оца и ћерке траје већ неко вријеме али је кулминирао прије неколико дана после антисемитске изјаве Жан-Мари Лепена који је поновио став изнијет 1987. године да су гасне коморе нациста „само детаљ” у Другом свјетском рату. Марин Ле Пен се одмах дистанцирала од очеве изјаве наводећи да се „дубоко не слаже с њим”.

Већина Француза, њих 56 одсто, сматра да би одлазак 86-годишњег Ле Пена побољшао имиџ странке и да медијска пажња коју има последњих дана, није добра за Национални фронт.

Од преузимање странке 2011. Марин Ле Пен је радила на отклањању антисемитског и расистичког имиџа странке, маргинализујући старе чланове привржене њеном оцу.

Под њеним вођством, станка је добила значајну подршку бирача, а она планира да се кандидује за предсједницу државе на изборима 2017. године.

Национални фронт је побиједио на прошлогодишњим изборима за Европски парламент и забиљежио је добар успјех на недавно одржаним изборима за француске административне округе – департмане.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *