Македонски Монтевидео: Бугари се буне, Србима свеједно

Филм Трето полувреме је један од најуспјешнијих снимљених у Македонији, а изазвао је и бурне реакције у Бугарској, гдје је оцијењен као антибугарски. Међу Србљем је прошао незапажено, иако би се о антисрбизму могло причати. Радња филма води пред други свјетски рат, гдје локални фудбалски клуб Македонија узима њемачког тренера, не би ли како испливали […]

субота, март 15, 2014 / 06:54

Филм Трето полувреме је један од најуспјешнијих снимљених у Македонији, а изазвао је и бурне реакције у Бугарској, гдје је оцијењен као антибугарски.

Међу Србљем је прошао незапажено, иако би се о антисрбизму могло причати. Радња филма води пред други свјетски рат, гдје локални фудбалски клуб Македонија узима њемачког тренера, не би ли како испливали из просјека.

У почетку се ствара слика о подчињености Србима: “Њихови учитељи вас уче њихов језик, њихови полицајци вас бију, зову Чокалијама”. На презимена им се набацује ић, они умјесто химне пјевају “Море сокол пие…”. Да ствар није бенигна види се у сцени када се умјесто званичне југословенске тробојке вијори српска.

Бугаре нико не дочекује као окупаторе, већ као неку даљу родбину, у коју се разочара када види да је превише застранила у фашизам. Љубав између сиромашног фудбалера Македоније и богате кћерке јеврејског трговца је главна романса филма. Њеног оца депортује фашистичка власт.

Овај дио је за Бугаре споран, јер они увијек потенцирају да су упркос Нијемцима, 1943. забранили депортацију Јевреја из Бугарске, што је спасило барем 48 хиљада душа. Ипак, на хиљаде Јевреја било је депортовано из данашње Македоније која је тада била под бугарском влашћу.

На крају, у филму побјеђују љубав и људскост, а фудбалери одлазе у партизане. Титулу коју су изгубили у филму, у стварности нису изгубили тако драматично и филмски, у једном мечу. Што не искључује намјештања и протежирање славнијег клуба из бугарске пријестонице.  

У циљу промоције земље тако видљив на почетку филма, Македонци су заиграли на сигурно, спорт, љубав и романтика, уз холокауст који отвара сва врата. Један од спонзора филма је Холокауст фондација Јевреја Македоније. 


Treto poluvreme 2012 / Domaci film II… by MrSunce60Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *