Мајкић: СНСД ће подржати иницијативу СДС-а за смјену Бећировића

Посланици СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ подржаће иницијативу СДС-а за смјеном замјеника предсједавајућег овог дома Дениса Бећировића због кршења уставних овлаштења, изјавила је Срни посланик СНСД-а Душанка Мајкић.  Посланик СДС-а Александра Пандуревић најавила је да ће СДС на сједници Представничког дома 6. септембра покренути иницијативу за Бећировићеву смјену, јер је отвореним писмом предсједнику Скупштине […]

четвртак, август 16, 2012 / 13:30

Посланици СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ подржаће иницијативу СДС-а за смјеном замјеника предсједавајућег овог дома Дениса Бећировића због кршења уставних овлаштења, изјавила је Срни посланик СНСД-а Душанка Мајкић.

 Посланик СДС-а Александра Пандуревић најавила је да ће СДС на сједници Представничког дома 6. септембра покренути иницијативу за Бећировићеву смјену, јер је отвореним писмом предсједнику Скупштине Србије Небојши Стефановићу, због његовог става да је Република Српска држава, злоупотријебио функцију и прекршио уставна овлаштења.

Мајкићева сматра да иницијатива СДС-а за смјеном Бећиревића
има смисла и да ће добити подршку свих посланика из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

"Нема ниједног разлога да СНСД не подржи иницијативу СДС-а, тим прије што ово није први случај да Бећировић у виду самосталних акција пише представницима појединих земаља и износи личне или ставове његове политичке опције, не консултујући при томе Колегијум Представничког дома", рекла је Мајкићева.

Она је истакла да је Бећировић био обавезан да о свом писму упозна остале чланове Колегијума и добије њихову сагласност.

Према њеним ријечима, Бећировићев поступак је директан насртај на институцију и сасвим је логично да буде покренута иницијатива за његову смјену да се више никада не догоди да појединци наступају у властито име и износе ставове у име парламента земље у којој се налазе.

Поводом Бећировиће тврдње да је писмо предсједнику Скупштине Србије упутио ради протеста јер је више пута РС назвао државом, Мајкићева је истакла да је Српска држава, а примјер за то је чињеница да нико не може добити пасош БиХ ако не наведе из ког је ентитета.

Она је навела да нико из Српске не може добити држављанство БиХ, ако нема и држављанство РС.

"Не треба се много обазирати шта говоре бошњачки политичари, али треба санкционисати све који нарушавају углед РС. Кад говоре као представници политичких партија то је друга ствар, али када говоре као представници институција БиХ онда постоје механизми да буду кажњени да се такве ствари више не понављају", истакла је Мајкићева.

Кунић: Подржаћемо иницијативу за смјену

Посланик у Представничком дому парламента БиХ Петар Кунић рекао је да ће ДНС подржати смјену замјеника предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Дениса Бећировића уколико то уради и СНСД, с обзиром да је ова странка у Клубу СНСД-а.

Кунић је изјавио Срни да се Бећировић, као други замјеник предсједавајућег, није могао у име парламента обраћати предсједнику Скупштине Србије Небојши Стефановићу, оцијенивши како је "иначе склон солирању".

Посланик ПДП-а у Представничком дому Весна Крстовић-Спремо рекла је Срни да Бећировић не смије давати изјаве као члан Колегијума, јер није усаглашен заједнички став.

Она је навела да ће послије партијских консултација знати да ли ће ПДП подржати смјену Бећировића коју ће на сједници, 6. септембра, затражити посланици СДС-а.

"Бећировић може давати личне и партијске изјаве, а не може се представљати као члан Колегијума Представничког дома парламента", истакла је она и поновила да би прво требало одржати сједницу Колегијума да би се усагласили ставови.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *