Мајкић: Експлозив из БиХ цури на све стране

БиХ на безброј примјера показује колико је недовршена земља, а један од њих је да извршна власт апсолутно игнорише законодавну – упозорава посланик у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић, која годинама чека одговоре на посланичка питања. Мајкићева у интервјуу Срни напомиње да је, као посланик, поставила много питања и покренула много иницијатива, али да […]

субота, март 23, 2013 / 09:03

БиХ на безброј примјера показује колико је недовршена земља, а један од њих је да извршна власт апсолутно игнорише законодавну – упозорава посланик у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић, која годинама чека одговоре на посланичка питања.

Мајкићева у интервјуу Срни напомиње да је, као посланик, поставила много питања и покренула много иницијатива, али да одговора – нема. Невоља је у томе што су то често врло деликатна питањима, којима би свака земља посветила пажњу зато што представљају опасност у безбједносном смислу.

Тако је без одјека остало питање које се односи на Гламоч, односно на полигон "Одлучна Барбара“, на коме се минско-експлозивна средства уништавају детонацијом, што постаје опасност за становнике ове општине.

"Министарство одбране БиХ понаша се као да уопште није ни добило питање, а ја знам да је разлог томе страх, зато што би истински одговор изазвао бурно реаговање јавности“, појаснила је Мајкићева.

Она упозорава да из БиХ "цури“ експлозив на све стране, тако да се може наћи и у Италији код припадника "Коза ностре“, па чак и код нарко-картела у Јужној Америци.

"То потврђује оно што годинама говорим – оружје излази и о томе говори само парламент. Савјет министара БиХ никада то није ставио као тачку дневног реда, а није то учинила ни једна безбједносна агенција. Истраге се воде, али Тужилаштво ћути и нема епилога за петнаестак различитих предмета, односно подизање оптужнице“, каже Мајкићева.

Врло деликатно питање на које Мајкићева чека одговор јесте шта америчка фирма ради у Министарству одбране БиХ?

Службени простор Министарства одбране БиХ користи америчка приватна организација МПРИ /Милитарy профессионал ресоурцес инц/, која се доводи у везу са великим бројем контроверзних активности у протеклом рату.

МПРИ је америчка невладина безбједносна организација у којој су ангажовани бивши амерички официри и која је током ратова на простору бивше Југославије изнајмљивала своје стратеге и официре.

Мајкићева је затражила од министра одбране БиХ да одговори на који начин данас МПРИ помаже Оружаним снагама БиХ, колико је представника ове организације ангажовано у Оружаним снага БиХ и до када ће оне користити те видове помоћи.

Истичући да је из БиХ, упркос томе што постоји команда НАТО штаба, европске војне снаге /ЕУФОР/, ОЕБС мисија, те стране амбасаде које у свом саставу имају војне аташее, у непознатом смјеру "исцурила“ велика количина наоружања.

"Није могуће да се све ово дешава мимо њиховог знања. То је напросто невјероватно. У овој земљи не може да прође ни један камион оружја, а да се не зна да он пролази. Дакле, сви знају, а зашто сви ћуте – то ће вријеме показати“, истиче Мајкићева.

Она је, коментаришући чињеницу да у БиХ, с једне стране, постоји велики утицај западних сила, а, с друге, исламских земаља, оцијенила да је евидентно да се у БиХ могу пронаћи људи различитих интереса.

"Занимљиво је колико су они који су се издавали као највећи браниоци БиХ – највише учинили да се она уруши у сваком дијелу“ – упозорава Мајкићева.

Она поручује за Срну да ће искористити све расположиве методе да дође до одговора, с циљем да анимира јавност која треба да види како се понашају поједине институције БиХ према највишем законодавном органу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *