Мы Покорили Космос: Космички програм и даље приоритет

Развој технологије за проучавање космоса представља приоритет руске државне политике, рекао је данас руски премијер Дмитриј Медведев поводом навршене 54 године од првог лета човјека у свемир. Руски премијер честитао је радницима и ветеранима руске космонаутике данашњи Дан космонаутике, одајући пошту руским научницима и инжењерима, конструкторима и техничарима, градитељима космодрома Бајконур и Плесетск. „Честитам вам […]

недеља, април 12, 2015 / 18:54

Развој технологије за проучавање космоса представља приоритет руске државне политике, рекао је данас руски премијер Дмитриј Медведев поводом навршене 54 године од првог лета човјека у свемир.

Руски премијер честитао је радницима и ветеранима руске космонаутике данашњи Дан космонаутике, одајући пошту руским научницима и инжењерима, конструкторима и техничарима, градитељима космодрома Бајконур и Плесетск.

„Честитам вам дан који се обиљежава и у Русији и у цијелом свијету као међународни Дан космонаутике“, рекао је Медведев, одајући признање чувеним космонаутима, од легендардног Јурија Гагарина, првог човјека у свемиру, до актуелне руске посаде на Међународној свемирској станици.

Медведев је подсјетио и на Алексеја Леонова, који је прије 50 година, током лета свемирског брода „Восход два“, изашао из летјелице и постао први човјек који је боравио у отвореном свемиру, рекавши да су сви ти људи истински хероји Русије.

Он је рекао да ће прво лансирање са новог космодрома Васточни крајем ове године представљати потврду огромног научног и техничког потенцијала Русије, пренио је данас ТАСС.

Широм свијета данас се обиљежава дан када је Јуриј Гагарин у летјелици „Васток један“ за 108 минута облетио Земљу 12. априла 1961. године. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *