Лукић: Разграничити се може и на арбитражи

Експерт за питања граница Владимир Лукић изјавио је данас да би се арбитражом о разграничењу између БиХ и Хрватске дошло до бољег рјешења од онога које је понуђено споразумом који су својевремено потписали Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман. "Арбитражом не можемо изгубити више од онога што хоће да се отме од Републике Српске на подручју […]

четвртак, август 9, 2012 / 07:03

Експерт за питања граница Владимир Лукић изјавио је данас да би се арбитражом о разграничењу између БиХ и Хрватске дошло до бољег рјешења од онога које је понуђено споразумом који су својевремено потписали Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман.

"Арбитражом не можемо изгубити више од онога што хоће да се отме од Републике Српске на подручју Костајнице. У сваком случају не требамо пристати на њихове подвале", рекао је Лукић Срни.

Он је напоменуо да се на подручју Костајнице тражи оно на шта Хрватска нема законско, стручно и историјско право.

Бивши министар иностраних послова Хрватске Мате Гранић рекао је да је за спорне тачке разграничења између БиХ и Хрватске, уколико разговори не успију, могућа и ад хок арбитража.

Изетбеговић и Туђман су 1999. године потписали Споразум о разграничењу између БиХ и Хрватске, који двије земље никада нису ратификовале.

Дужина линије разграничења између БиХ и Хрватске износи 1.001 километар. Са Хрватском су спорне територије код Неума, острва Мали и Велики Шкољ, те у Костајници у Републици Српској.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *