Лукашенко Путина кара, а западу приговара: Сад вам нисам последњи диктатор

Предсједник Бјелорусије Лукашенко дистанцира се од Владимира Путина. “Постоје гори диктатори од мене”, изјавио је он у интервјуу новинској агенцији “Блумберг”, а разлог за промјену става је сукоб у Украјини, наводи њемачки лист “Шпигл”.

недеља, април 5, 2015 / 19:51

Због свог ауторитарног стила владања, бјелоруски предсједник Александар Лукашенко стекао је надимак “Последњи европски диктатор”. На власти је од 1994. године, па је самим тим, европски шеф државе са најдужим владарским стажом. На сваким изборима побјеђује са убједљивом већином.

Како наводи “Шпигл”, у интервјуу новинској агенцији “Блумберг”, 60-годишњи предсједник покушао је да поправи свој углед, а повод разговора су збивања у Украјини.

Напола озбиљно, а пола у шали, Лукашенко је изнио критику на рачун руског предсједника Владимиру Путину.

“Више нисам последњи европски диктатор”, рекао је он наводно. “Има диктатора који су мало гори него ја, зар не? Ја сам мање зло.”

Он је додао да је Путин у украјинском сукобу реаговао превише емотивно.

Путин се, заправо, сматра Лукашенковим партнером, али, како наводи „Шпигл“, сукоб у Украјини предочио је Бјелорусији да руско претендовање на власт угрожава и сусједне земље.

У интервјуу “Блумбергу”, објављеном прије три дана, Лукашенко се заложио за активну улогу САД у украјинском сукобу, али је такође рекао да Запад гријеши што оптужије Русију да гради империју. У сваком случају, рекао је он, Бјелорусија неће постати руска провинција.

Лукашенко је у јуну прошле године признао превратничку украјинску власт и присуствовао Порошенковљевој заклетви. Успротивио се федерализацији и не очитује се превише чије је Крим. Истицао је какоје једина жртва украјински народ, који пати због интереса било политичара, било великих сила.

И руски аналитичари су, као и данас Шпигл, оцијенили да се Лукашенко удаљава од Путина, руководећи се интересима Бјелорусије. Он користи затегнуту ситуацију како би скинуо са себе ознаку лошег момка, и извукао корист за своју земљу смањивши притисак који се на њу врши.

Према тим оцјенама, није дошло до нарушавања односа Москве и Минска, нити се неко у Кремљу озбиљније потресао.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *