Лопаре – Мјештани три српска села организовали протест због дивље депоније

Огорчени дугогодишњим одбијањем општине Челић да уклони дивљу депонију лоцирану на катастарском разграничењу са сусједним Лопарама, мјештани три најугроженија српска села – Пукиш, Кореташи и Смиљевац, данас су организовали протест. У симболичних „пет до дванаест“ дјелимично су, на један час, блоклирали пут Лопаре-Челић-Брчко и уколико се депонија не уклони, најавили потпуну блокаду овог магистралног правца. […]

уторак, август 21, 2012 / 07:15

Огорчени дугогодишњим одбијањем општине Челић да уклони дивљу депонију лоцирану на катастарском разграничењу са сусједним Лопарама, мјештани три најугроженија српска села – Пукиш, Кореташи и Смиљевац, данас су организовали протест.

У симболичних „пет до дванаест“ дјелимично су, на један час, блоклирали пут Лопаре-Челић-Брчко и уколико се депонија не уклони, најавили потпуну блокаду овог магистралног правца.

„Општина Челић је, заједно с општином Лопаре потписала уговор о коришћењу ЕКО депоа у Бијељини, али смеће и даље завршава на дивљем одлагалишту лоцираном на кастарској граници Челића и Лопара што годинама угрожава здравље и живот око 1.500 становника Смиљевца, Пукиша, Кореташа и околних српских села. Комунално у Челићу, по свему судећи, више воли тровати комшије но платити 30-ак марака по тони одложеног отпада у Бијељини“, каже одборник у општини Лопаре из Смиљевца Горан Гајић, и сам учесник протеста.

Мјештани су огорчени ћутањем администрације у Челићу на све њихове апеле и петиције.

„Имам кћерку од двије године и још двије близнакиње у пеленама. Држим дјецу дан-ноћ затворену у четири зида јер се не зна када више гуши – на овој врелини или јутром када дим пада ниже. Дјеца су ми, успут, по љекарском налазу, алергична, па је ризик још већи“, жали се Драгица Гаврић из Пукиша.

Смиљевац је најогроженије село јер су прве куће тек коју стотину метара од дивље депоније.

„Моја кћерка је тешко обољела и годинама дише с четвртином плућа. Ово је срамота и ужас – трују нас. Понекад размишљамо да све порушимо и напустимо родно село“, кроз сузе говори Бојана Јовановић из Смиљевца, а њена комшиница Марија Гаговић додаје – сви смо ми болесни.

Депонија готово у правилу гори, истичу мјештани, викендом и уз српске славе и велике празнике. И данас је догоријевало, уз неподношљив смрад ношен подмајевичким вјетром.

„Нама више није пет – већ минут до дванаест. Уколико се у Челићу и даље буду понашали комотно и наставили да нас трују, одлучни смо да – овај пут без тражења било чијег одобрења – сви изађемо на протест и потпуно блокирано магистрални пут не повлачећи се до коначног рјешења“, рекао је Горан Гајић, додајући да њихова активност ни тренутка није усмјерена на комшије Бошњаке у Челићу већ њихове неодговорне органе и институције власти.

Губите се мајку вам ј… четничку!!!

Радећи свој посао у складу с прописима, БН ТВ од стране чуварке спорног отпада почашћени су вербалним увредама, уз пријетњу с каменом у руци.

„Убили сте нам пола народа па дошли на нашу територију. Губите се мајку вам ј… четничку да вас не каменујем“, запријетила је.

Фотографије смо ипак направили, а с обзиром да је наставак протеста врло извјестан јер су угрожени Срби одлучни да не одустану од својих захтјева, вјерујемо да ћемо ускоро бити у прилици да забиљежимо мишљење и ставове надлежних у општини Челић што овај пут, због празновања Бајрама, нисмо могли учинити.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *