Љајић: Ако пропадну преговори, ЕУ ће стопирати интеграције

Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Србије Расим Љајић оцијенио је да ће Србија наредне двије године имати стопиране европске интеграције уколико пропадну преговори Београда и Приштине у Бриселу 2. априла. Љајић је објаснио да би стопирање европских интеграција трајало најмање двије године, прије свега због избора у Њемачкој и конституисања њиховог парламента. "Конституише […]

недеља, март 31, 2013 / 11:08

Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Србије Расим Љајић оцијенио је да ће Србија наредне двије године имати стопиране европске интеграције уколико пропадну преговори Београда и Приштине у Бриселу 2. априла.

Љајић је објаснио да би стопирање европских интеграција трајало најмање двије године, прије свега због избора у Њемачкој и конституисања њиховог парламента.
"Конституише се њихов парламент, мења се персонални састав европске Комисије и неће они да се баве нама у тренутку када се конституишу", истакао је Љајић.

Он је навео да не зна да ли је недобијање датума разлог за пад Владе, али је истакао да Влади Србије треба позитиван шок, преносе београдски медији.

"Влади је требао позитиван шок, после борбе против корупције када су људи почели да враћају поверење у институције, велики успех био би добијање датума и тада би могло да се почне са провођењем реформи и решавањем социјалних и економских проблема. Уколико се то не догоди идемо у минус Фазу", нагласио је Љајић и додао да минус фаза значи да ће бити избора или реконструкције.

Он је појаснио да не очекује да ће, уколико Београд не прихвати понуду коју добије на осмој рунди у Бриселу, положај Срба на Косову бити угрожен и да ће они бити протјерани, али да влада размишља о могућим посљедицама.

Љајић је навео да је међународна заједница гарант њихових права, али је изразио сумњу и подсјетио да њихови представници у прошлости нису успијевали да испуне своје обавезе.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *