Литвињенко био на британском платном списку

Британска тајна служба МИ6 платила је Александру Литвињенку 90.000 фунти због тога што је пристао да сарађује са њиховим агентима, изјавила је у истрази, коју је водила британска полиција, његова супруга Марина. После смрти свог мужа 2006. године, она је инспекторима Скотланд јарда рекла да је прва уплата, у износу од 18.000 фунти, стигла на […]

понедељак, март 18, 2013 / 09:19

Британска тајна служба МИ6 платила је Александру Литвињенку 90.000 фунти због тога што је пристао да сарађује са њиховим агентима, изјавила је у истрази, коју је водила британска полиција, његова супруга Марина.

После смрти свог мужа 2006. године, она је инспекторима Скотланд јарда рекла да је прва уплата, у износу од 18.000 фунти, стигла на њихов заједнички рачун крајем 2003. или почетком 2004. године, објавио је Сандеј тајмс, а преноси Итар тас.

Марина Литвињенко је ту изјаву полицији дала прије седам година, али је она сада први пут доспјела у јавност.

Према информацијама до којих је дошао Сандеј тајмс, Литвињенко је добијао новац и од шпанске тајне службе, са којом је такође сарађивао.

Литвињенко је био агент совјетског КГБ, а касније руске тајне службе ФСБ, а 1998. је ухапшен због тога што је оптужио руску власт да је наручила убиство бизнисмена Бориса Березовског.

Када је 2000. ослобођен оптужби, са породицом се преселио у Лондон, гдје је тражио и добио азил, али је заузврат почео да ради за тајне службе МИ6 и МИ5.

Умро је у новембру 2006, а британске власти су за убиство оптужиле Андреја Луговоја.

Британци су од Москве тражили да им изручи Луговоја, али је то одбијено, јер није достављен ниједан доказа за његову кривицу.

Пред лондонским судом ће 2. октобра ове године почети процес због убиства Литвињенка.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *