Ликвидно, па ликвидирано: Од данас нема Банке Српске

Агенција за банкарство Републике Српске донијела је одлуку о покретању поступка ликвидације Банке Српске и за ликвидационог управника именовала Петра Мићића. Ликвидациони управник је дужан да сачини план ликвидације, чији ће поступак проводити по приоритетима у складу са Законом о банкама Републике Српске, саопштено је из Агенције за банкарство Српске. Агенција за осигурање депозита БиХ […]

уторак, мај 10, 2016 / 18:55

Агенција за банкарство Републике Српске донијела је одлуку о покретању поступка ликвидације Банке Српске и за ликвидационог управника именовала Петра Мићића.

Ликвидациони управник је дужан да сачини план ликвидације, чији ће поступак проводити по приоритетима у складу са Законом о банкама Републике Српске, саопштено је из Агенције за банкарство Српске.

Агенција за осигурање депозита БиХ у обавези је да поступак исплате осигураних депозита, односно депозита до 50.000 КМ, покрене најкасније у року од 30 дана од дана одузимања дозволе за рад.

У саопштењу се подсјећа да је Агенција за банкарство Српске 27. априла донијела рјешење о одузимању банкарске дозволе Банци Српске – у привременој управи, које није било коначно узимајући у обзир законску могућност приговора.

Рјешење о одузимању дозволе за рад донесено је на приједлог привременог управника, те на основу показатеља који указују да је капитал Банке Српске негативан и да акционари, иако су више пута продужавани рокови, нису обезбиједили повећање капитала банке до прописаног законског минимума.

Имајући у виду чињеницу да у законском року није уложен приговор Управном одбору Агенције за банкарство Републике Српске, рјешење о одузимању дозволе постаје коначно 11. маја.

Коначно рјешење биће објављено у Службеном гласнику Републике Српске и у једном домаћем дневном листу који се издаје на територији Српске, те у једном дневном листу који је доступан на територији Федерације БиХ и Брчко дистрикта, додаје се у саопштењу. 0 КОМЕНТАРА

 1. „посао сам обавио, Југославије више нема“(Месић)

  не знам што ми ово прво паде на памет???

  „посао сам обавио, од данас нема банке Српске“,

  слутим да би једног дана могло бити и „посао сам обавио, од данас нема ни Српске“ (ко је у загради…?????…)

 2. Прави се лажна драма око Банке Српске. Било је нормално прије три године угасити пропалу Балкан банку која је тада испуњавала све услове за ликвидацију и стечај. Криминална спрега власти и литванских бизмисмена је такође била видљива и очигледна.
  Банка Српске никада није била озбиљан пројекат него маскирање пљачке и одгађање неминовног. Ови из Агенције требало би да објаве документе на основу којих су у дубоки бунар бачене паре из ИРБ. Од тада банка је била мртворођенче и потпуно „специфична“ финансијска институција. Толико специфична да је први пут у историји ревизор дао налаз да су у „државној“ банци лажирани финансијски извјештаји.
  И сада би ми сви требали да повјерујемо да је било битно спасити банку, а да је небитно ко је опљачкао коју стотину милиона марака.B-)

 3. Ма то је требало ликвидирати још као Балкан ивестмент банку, а не потрошити још неколико дестина милиона марака пореских обвезника, па сад ликвидирати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *