Лицемјерство академика Емира

Небојша Вукановић износи свој став о камену на коме ће се саградити Каменград. Дворски неимар, режисер и академик Емир Немања Кустурица изјавио је београдским Вечерњим новостима да је огорчен понашањем Требињаца који су устали да одбране аустријско утврђење јер не разумију да је његов циљ да нас ослободи окова и успомене на окупаторе!? Куста тврди […]

понедељак, јун 18, 2012 / 14:33

Небојша Вукановић износи свој став о камену на коме ће се саградити Каменград.

Дворски неимар, режисер и академик Емир Немања Кустурица изјавио је београдским Вечерњим новостима да је огорчен понашањем Требињаца који су устали да одбране аустријско утврђење јер не разумију да је његов циљ да нас ослободи окова и успомене на окупаторе!? Куста тврди да је срушио метар и по зида који симболизује рат, окупаторе и пострадалих 2 000 000 Срба, те каже да му се гаде издајници који пишу писма аустријском амбасадору у Сарајево?

Људска дрскост нема границе, а то својим неумјесним, циничним и лицемјерним изјавама потврђује први Милетов умјетник, неимар академик Емир Немања Кустурица. Умјесто да се грађанима Требиња извине због разбојничког препада и варваризма које је уз помоћ својих пријатеља Милорада Додика, Доброслава Ћука, владике Григорија и игумана Сава извршио рушећи кулу на Петрини, Кустурица је нашао за сходно да вријеђа Херцеговце и тврди како је учинио добро дјело јер је уништио један од симбола окупације?

Иако је од Кустурице, превише је. Ако си желио да нас ослободиш успомена на окупаторе требао си онда, дворски неимару, срушити и теби омиљена коначишта, оба владикина хотела “Платани” у центру града јер су и те зграде саградили Аустријанци. Требао си срушити и зграду општине, тужилаштва, оба суда, главну улицу, Музеј Херцеговине и друге најрепрезентатативније објекте у Требињу јер је и њих саградио мрски аустријски окупатор!

Сруши Немања и требињски Стари град, насеље Крш, бројне куле по Засаду и Мостаћима јер је и њих саградио окупатор, Турци. Усташе. Италијани и Нијемци нису срећом били дуго времена, па се не мораш пуно мучити да нас ослободиш стреса и притиска патриотски уклањајући симболе окупације из Другог свјетског рата. Када уклониш све окупаторске симболе бићемо срећни, весели и Теби пуно захвални, а ти ћеш као награду за колективну психотерапију добити огромни гомилу камена да саградиш и Мешинград, те уз помоћ Владе снимиш још један патриотски филм.

Питам се само откуд Ти право да јавно омаловажаваш и вријеђаш угледне требињске интелектуалце који су писали писмо аустријском амбасадору тражећи помоћ у очувању културно-историјских споменика јер су свјесни да наше институције којима руководе Твоји пријатељи неће урадити ништа. Тај младић који студира постдипломске студије архитектуре у Бечу годинама проучава културно-историјске споменике у Требињу и околини, пише колумне о начину и могућностима њихове обнове за локлни лист “Глас Требиња” и управо су његове фотографије најбољи деманти Твојих тврди да је Петрина била руинирана рушевина.

Ко Ти је дао за право да угледног младог требињског интелектуалца вријеђаш и називаш “изданком сопственог народа кога не би примио ни чувар аустријске амбасаде”. Знаш ли лицемјеру и лажни патриото да је његов отац бранећи град у августу 1995 године погинуо у селу Пољице смјештеног управо испод брда Петрине, у вријеме док си ти шетао по Паризу пишући колумне за сарајевско Ослобођење.

Нинослав, Јован, ја и остали Требињци који волонтерски раде пројекте и планове обнове старина и пишемо писма аустријској и осталим амбасадама тражећи помоћ и подршку у очувању културне баштине смо издајници, а Ти, Миле, Мило, Војислав, Григорије, Борис, Саво и остала дружина која од народа отима милионе сте патриоте?

Нон пассеран Емире, овог пута неће проћи Ваше преваре и обмане. Доста је било Ваше бахатости, понижавања и подцјењивања, јер нисмо Ми Херцеговци преплашени “мишеви” који су побјегли у рупе како си ти у току “Војине Мокрогорске ере” поручио на београдском митингу!0 КОМЕНТАРА

 1. Ма све би било другачије да се гради Дучић-град. У том случају не бисмо имали прилику да видимо како требињска интелектуална елита брани запишану караулу. Сами би се попели на то брдо да је разнесу.B-)

 2. А Емир је требао направити тај град у неком другом дијелу свијета, ми смо остали сирови скоро исто као и наши сродници који су се бунили када је Мехмед паша Соколовић ријешио да у Вишеграду подигне цивилизацијску тековину звану МОСТ. Њима је било тешко да замисле да ће остати без скеле која их је вијековима превозила… Мост им је било стран и ђавољи као што је већини нас овај град.

  Емире бјежи из ове вукојебине од државе кад већ можеш… Има земаља које би једва дочекале твоје пројекте. 😀

 3. Вукашин, 18.06.2012. 17:01:33 [42684]

  „Емире бјежи из ове вукојебине од државе кад већ можеш… Има земаља које би једва дочекале твоје пројекте.“

  Да је он имао гдје, отишао би… Ниједна земља неће никад пристати да је неко израбљује, овдје је њему РАЈ. Глупи Срби никад дозвати се памети. Добро је Вукан написао:

  „Ко Ти је дао за право да угледног младог требињског интелектуалца вријеђаш и називаш “изданком сопственог народа кога не би примио ни чувар аустријске амбасаде”. Знаш ли лицемјеру и лажни патриото да је његов отац бранећи град у августу 1995 године погинуо у селу Пољице смјештеног управо испод брда Петрине, у вријеме док си ти шетао по Паризу пишући колумне за сарајевско Ослобођење.“

 4. Ајд Вукане више не сери! Откад си се продао за кандидатуру таман ћу почети да навијам за све које ти нападаш. Него ти је сада проблем што немаш пуно простора за промоцију па удараш на све стране. Ногирао те и БН а чујем и неки локални радио на којем си имао емисије. Не кажем имамо и ми болесника у Бања Луци, али сте ви доле у Требињу ненадмашни.

 5. buddha, 18.06.2012. 17:07:40 [42686]

  Има он гдје отићи, вјерујте да има. Али он је врло беневолентан човјек, прави алтруиста и не жели да нас пусти да помремо међу овим „племенитим“ стијенама, клесаном и неисклесаном камену.

  Како је својевремено рекао, сами смо направили да нам држава буде гузно цријево. И јесмо првао гузно цријево, пуно сраћа и отпада.

  Не зна добри Емир колико смо ми сурови и сирови. Ал’ набавиће он камење и без требињске карауле. То је најмањи проблем, може и да га увезе ни то му није проблем.

 6. Znimljivo Emir veli da tamo neka kula posjeća na okupatora i da je treba srušiti a zida čitav grad kraj mosta koji je sagradio drugi okupator, valjda mu se više sviđaju Turci pa je odlučio da njihove građevine obnavlja a druge da ruši 😉 B-)B-)B-)B-)

 7. @ Вукашин > Iz koje karaule su uzimali kamen da zidaju Visegradsku cupriju? Zasto zamjenjujes teze… niko ne prigovara tome sto se zida Andricgrad, vec ljudi prigovaraju zato jer se ruse drugi objekti. Ako se u Trebinju rusi da bi se u Visegradu gradilo, kakav je to napredak? Valjda treba osteceno obnavljati, a novo zidati novim kamenom.

 8. @Човјек_који_говори
  Kолико је малициозности прикривено у тежњи да се осуди рушење требињске карауле. Са свих страна се омаловажава градитељски подухват Емира Кустурице а не јавља се нико ко би стао на страну тог човјека и ко би рекао – Емире, свака вам част на вашем великом слободарском дјелу!
  Као по обичају у јавности се мијешају бабе и жабе. По логици оних који су против рушења требињска караула се поистовјећује са свим осталим аустро-угарским грађевинама па се провлачи врло неспретно питање – Кад Емир руши караулу што онда не сруши центар Сарајева или Требиња јер је и то аустро-угарска заоставштина? Разлика је у томе што за караулу нико није чуо до прије пар дана а за центар Требиња и Сарајева знамо сви.
  Поред тога, постоји још једна много прикривенија разлика о којој интелектуалци из неког разлога не говоре.
  Истине ради, аустро-угарска касарна у Автовцу код Гацка се руши сама од себе већ годинама, а то је мјесто на којем је (по многим историчарима) Адолф Хитлер служио војску. Караула у Требињу која је такође дио аустро-угарске војне заоставштине прије чина рушења била је изузетно запуштена.

  Човјек који размишља логички поставиће питање – Кад толико браните караулу изнад Требиња као аустро-угарски војни споменик и тековину, онда истом снагом браните и касарну у Автовцу у којој је (по многим историчарима) Хитлер служио војску јер је и то аустро-угарска војна тековина.
  Али управо ту долазимо до тачке на којој падају маске – неко ће помислити да је Хитлер док је служио војску можда дежурао у тој караули коју тако силно браните а можда ће неко пронаћи и документ који то потврђује.
  А знате шта би се тад догодило? Поред касарне у Автовцу и караула у Требињу би била мјесто ходочашћа неонацистичких хорди У Европи је њихов покрет врло динамичан.
  Али онда нико не би имао право да помисли да неонацистима нема мјеста у Херцеговини кад су се Херцеговци подигли да бране један од објеката који се везује за оно вријеме када је мрски Адолф стицао војне вјештине у нашој племенитој Херцеговини. Сјетите се како је наш народ страдао од нацистичке руке па онда станите у одбрану војних објеката у којима су нацисти стасавали.

  Изаберите господо херцеговци између слободарског Андрић – града из кога ће у свијет одлазити добре слике о нашој земљи и потенцијалних неонацистичких светилишта.

  На крају ће Емир обновити тај запишани зидић што је уклоњен, али караула ће и даље остати мјесто на коме „зечеви курчеве оштре“ и за које опет нико неће знати.

 9. Вукашин, 18.06.2012. 19:13:08

  Ау, јбт вукашине, гдје га ти добаци..чуј неонацисти, Херцеговина, караула, тврђава, камен, Хитлер, Андрић-град, Куста….

  Да теби није мало ово сунце у вугла ударило? Немој нам сад само доказати да се Геринг родио баш у тој тврђави, па се то крило све док Куста није дошао са камионима по камење, да се затре траг и глас у цигла-граду Вишеград!?
  Шта трабуњаш брее, несретни човјече,…зашто онда Куста није прво објавио такву изјаву срушићемо караулу у Херцеговини јер је у њој служио војску Хитлер, па онда кренуо камионима на то херцеговачко „легло зла“ од камена?
  Него накнадном патетиком, као ти покушава некакве поене да извуче за себе и за оне који стоје иза његовог бахатог понашања!?

 10. @ Вукашин> Niko ne omalovažava gradnju Andrićgrada. Ukoliko je to razvojni turistički projekat, kako je naslovljeno da jeste, svaka čast.
  S druge strane postavljati dilemu karaula ili Andrićgrad nema nikakvog smisla. Pa zamisli ti da se svaki investiciono-razvojni projekat bazira ne rušenju nečeg već postojećeg, dokle bi se došlo.
  Neka gradi grad, za to je i dobio novac iz budžeta RS i iz budžeta opštine Višegrad. Svaka čast.
  Ali isti taj kusturica ima rendžere koji proganjaju ljude na njihovim imanjima na Mokroj Gori koji žele raspolagati sopstvenom imovinom, a na drugoj strani Drine on kamionima ide po kamen i ruši objekte po Trebinju.
  Malo su se neki ljudi zanijeli idejom velikih vođa i nedodirljivošću. Po svim mjestima u regionu je na sceni ista stvar. Obespravljivanje puka, tiho ili sve glasnije oduzimanje prava i imovine i jačanje moći vlastodržaca… Prognoza je jasna, centralizacija moći izaziva reakciju obespravljenih. Socijalna segregacija izaziva revoluciju. Revolucija može biti i intelektualna i mnogo je obrazovanih tzv. običnih ljudi koji neće dozvoliti da se istina sakrije.

 11. Више пута сам чуо да је Хитлер служио војску у Автовцу, нисам ни ја могао да вјерујем. По једнима је у Калиновику а по другима у Автовцу. Али сигурно је да је у БиХ, а све и да није у Автовцу тамо је сигуно стастало бар 100 нациста.
  http://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Mjesto-gdje-je-Hitler-dobio-prvi-cin-14465.html

  A ево Вам линкови који показују шта се догађа у свијету:
  http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/Svet/928448/Poru%C5%A1en+grob+Rudolfa+Hesa.html

  http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/uklonjen-nadgrobni-spomenik-hitlerovih-roditelja.html

 12. Druga stvar… teza o neonacističkim mjestima za hodočašće nema veze ni sa čim. Okupljaju li se ti nacisti u Jasenovcu, Gradini, Aušvicu, Dahauu… Svaka građevina može biti razumno iskorištena, a samo oni koji nemaju ideju zbog straha i zatečenosti ruše i galame.

 13. čovjek_koji_govori, 18.06.2012. 20:10:05 [42705]

  Sad ispade da je Emir svedržitelj, gospodar neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog. Čovjek ima viziju i napraviće grad u kome će se slikati svi oni koji ga sad napadaju pa će na fejsbuk kačiti te slike a ne slike oko karaule. O tome se radi.

  Pustite čovjeka da radi kad umije a mislim da je nemoguće reći da on nema ideju, hahahaha, to je stvarno previše… Njegove ideje su nagrađene najznačajnijim filmskim nagradama… Msm stvaaarno nema smisla…

  Baš bih volio da vidim poređenje karaule kao turističke destinaciju Trebinja i Andrić-grada kao budućeg višegradskog bisera…

 14. Viziju 🙂 bravo!

  Mislim da viziju imaju i momci iz Trebinja, ali njihova vizija ne dospijeva ne TeleViziju, niti je podržana milionima iz budžeta.

  Vizija svoje ostvarenje dobija kroz budžet.

  Ali ti ne shvataš, ili ne želiš da shvatiš da problem nije to što se gradi tamo u Višegradu. To je dobro! Problem je što se ruši u Trebinju.

 15. A šta se ruši? Hoćete li da vas podsjetim na rušenje nekih drugih objekata u sred Trebinja a da niko nije digao glas protiv?!
  Nemojte biti nerealni, svi mi imamo ideje, vjerovatno se ideje Emira Kusturice nisu mogle realizovati dok je bio momak, da su mogle sa 24 godine bi napravio film koji bi pokupio nagradu u Kanu. Vjerujem da je i sa 24 bio kapacitet da to uradi.
  Ako ideje tih momaka iz Trebinja vrijede kad tad će biti na dnevnom redu a i na budžetskoj dojci.

  Manimo se ćorava posla i pustimo čovjeka da radi.

  Eto, ne dira vam karaulu, dovešće je u stanje u kome je zatekao pa vi od nje napravite čudo!

 16. Mi učestvujemo i u izgradnji Andrićgrada… svi mi učestvujemo moj Vukašine po principu spojenih posuda i poreza na dohodak i putem taksi kojih je sve više. Zato je normalna stvar da se uzajamno i ograničavamo zakonima i da zakoni (trebaju da) vrijede za sve jednako… inače nastaje haotična situacija.

  Fora, e ajd ja sam Lord čuvar ovoga ili onoga nasleđa i dajte mi sve para što imate, nije baš da može i treba proći.

  Pravda i pravičnost je sve što zahtijevamo.

 17. Pa iskreno, drago mi je što moji porezi idu Kusturici, čak bi dao i prilog za izgradnju tog grada jer ću konačno imati gdje da odvedem prijatelje koji mi dolaze u posjetu a da to nije Federacija BiH.

 18. Вукашин, 18.06.2012. 20:47:05 [42710]

  Ко ти брани, слободно ти њему однеси прилог, и одведи своје пријатеље у Камениград (додуше турски)… а можеш и жену своју му (п)одвести…

  Нема већег турчина, од потученог Србина!

 19. buddha, 18.06.2012. 20:51:44 [42711]

  Видите колико сте малициозни, знате, имам једног пријатеља ветеринара који ми је једном приликом говорио о подвођењу крава, на сву срећу ја сам за тај израз чуо од ветеринара, а од вас сам чуо за подвођење жена. Хвала добром Господу па сам подигнут у врло примјереној породици. Ја поштујем моју Жену а што се мене тиче не постојите без обзира на ваше будуће коментаре.
  Не дао Бог да васпитавате вашу дјецу по моделу на којем сте ви подигнути. Све најбоље вам желим!

 20. Вукашин, 18.06.2012. 21:09:34 [42712]

  Бар нисам толико интелектуално ИНФЕРИОРАН, да од сарајевског јалијаша правим ИДОЛА, и да му се клањам.

 21. Морам одговорити. Ја сам православни хришћанин и због тога немам идоле и не правим их.

  А што се тиче интелектуалне инфериорности то је ваше мишљење.

 22. NOIR
  Ajde NOIR ne seri više života ti!!
  Vukanu je najbolja reklama što ga ti napadaš, ne treba mu kampanja. Vukan je ovom čovjek (Kusti)i o ovom projektu (prevari) pisao davno, još u januaru, dok si ti smrdio u onoj tvojoj buvari, a možeš pogledati:
  http://www.nebojsavukanovic.info/node/159
  a sada šta god Vukan progovori pripisuje mu se kampanji. NOIR, ti i tebi slične prodate duše niste usta otvarali posljednje 4 godine, pa ste sad udarili na Vukana jer se ne uklapa u vaše kombinacije.

 23. Trebalo bi da odes malo na Mokru goru,da se opustis,mlad si ti za takve gluposti kandidatu u pokušaju.Da li znas da Mokru goru posjeti godisnje vise ljudi nego Trebinje za tri?Da li su platani ili muzej imali istu namjenu kao ta karaula,ili za lagodan život austrijanaca jer su mislili da ce vjecno tu ostati?Evo ja sam za da se ne ruši karaula,ali samo ako ti obećaš da će ona imati više posjeta godišnje nego Andrićgrad?U suprotnom sakrij se u neku mišiju rupu iz koje nećeš prosipati te svoje gluposti.Da mi je samo da vidim ko to od onih koji napadaju Emira,nije ili neće otići na tu istu Mokru goru ili u Andrićgrad ako ga recimo čak i neplanski put nanese, i da neće ostati oduševljen.Svaka čast Emiru što će Republika Srpska dobiti jedno takvo zdanje kojim ćemo se u buduće ponositi,za inat onima koji kritikuju (muslimani i domaći dušebrižnici).Da se to gradi u vlasti koja njima odgovara,ponudili bi i cigle od svojih kuca a kamoli karaulu.

 24. natpis u manastiru Krupa:
  „Ako cinis zlo – kaznice te bog. Ako cinis dobro – kaznice te ljudi“.
  „Bog i kada rusi on gradi“
  Inace preporucio bih manje upucenim da procitaju posljednjih par stranica romana „Na Drini cupriji“.
  Mozda ih prosvijetli a mozde i ne, jer krhko je znanje…

 25. VLAD, 19.06.2012. 08:26:51 [42726]

  „Evo ja sam za da se ne ruši karaula,ali samo ako ti obećaš da će ona imati više posjeta godišnje nego Andrićgrad…Da mi je samo da vidim ko to od onih koji napadaju Emira,nije ili neće otići na tu istu Mokru goru ili u Andrićgrad ako ga recimo čak i neplanski put nanese, i da neće ostati oduševljen.“

  Требиње је врло лако „дигнути“, то је дефинитвно најљепши град Републике Српске. Питаш се како? – Једноставно, потребно је само да наше министарство туризма, мало више се активира, и промовише Требиње у свим градовима Републике Српке. У Бања Луци никад нисам видио ниједан билборд, ниједну бандеролу са рекламама о Херцеговини. Зар је то страшно урадити?

  Туристичке агенције које продају аранжмане за Црну Гору, Хрватску, могу имати у понуди и Требиње. До сада нисам видио да имају такву понуду. Море је јако близу, Дубровник је од Требиња удаљен 20 километара, Херцег Нови 15, током љета отвори више аутобуских линија према Дубровнику, Херцег Новом уз малу рекламу ето ти туриста.

  Проблем је што ова власт је организована криминалана група (погледајте од министара па до СНСД посланика, сви су дубоко инволвирани у криминал, неки су и осуђени), не жели да се Херцеговина РАЗВИЈЕ. Све паре иду у јебену Бања Луку, и онда „аутентични“ бањалучки мозгови, криве дошљаке*.

  Нису ствари такве како их ти покушаваш представити, видим да си толико залуђен Емиром Немањићем да и његов вокабулар користиш (мишеви, мишије рупе и сл.). Тим ријечима је зајебо милион Срба (људи попут тебе), јер је исте те ријечи давно изговорио у Надереалистима http://www.youtube.com/watch?v=_utbN1G-m9k (погледај од 0:31), човјек се понавља…

  Дрвенград ми није интересантан, нећу да дајем паре како би „уживао“ његовим (препродаваним) пршутима, сиру, кајмаку, које је упљачкао од неког сељака. Не знам да ли знаш да санитарни инспектори мало, мало па код Емира наплате добре казне(поуздан извор)? Али зато БЕСПЛАТНО могу отићи на Козару, Влашић, Купрес, Тјентиште, Романију… и уживати у нетакнутој природи, мораш се сложити, да Дрвенград је све само није природан.

  Андрићград још мање ме интересује, јер имам тако одбојност према том промашеном пројекту, добро је она жена рекла – ПСЕУДО ГРАД! Грађен је у вријеме кад је највећа незапосленост погодила Републику Српску, хирургија нам плива у говнима, борцима су умањена права, и сад је врхунац са рушењем ове тврђаве.

 26. sasa, 19.06.2012. 08:52:17 [42728]

  На вашљиве главе стављали смо ловорове венце. (Ф. М. Достојевски)

  Стварно је крхко знање…

 27. Čirtam ovaj Vukašinov link o tvrđavi u Kalinoviku, kad ono tamo, …“Ime još jednog zločinca veže se za Kalinovik. U selu Božovići, nekoliko kilometara udaljenom od Kalinovika, rođen je Ratko Mladić, jedan od dvojice najtraženijih haških bjegunaca.“

  Šta reći, osim “svaka čast“ Nezavisne novine. Fuj!

 28. Немања Вукановић, Аваз и извесни Амир Пашић (главни архитекта Организације исламске конференције) сматрају исто.

  Иначе,господине Вукановићу та требињска тврђава изгледа заиста сјајно и немојте допустити да неко искористи то разбацано камење да нешто направи.Поготово јер је сарадник актуелне власти.

 29. Bigeru, od toga kako Nebojsa i drugi , kako kazes, smatra, nikoga ne zabpli glava, nikome ne naskodise, nikoga ne opljackase, nikome zlo ne nacinise. Ali, firer i njegovi banditi nas opljackase, ruke prljave ne vade iz nasih dzepova, sada razgradjuju i ono sto bi trebalo , ako ne da popravljaju, a ono da ne razvlace, napravise Nasu Republiku jednu od 10 nqjjqdnijih zemalja na svijetu, odmah do Avganistana i Etiopije…
  Ono sto hitler , i osmanlije ne uradise za 500 godina uradi on za cas. Ispunio je Tarabica prorocanstvo da cemo svi stati ispod tri sljive. Zlocinac nasega vremena!
  Izgleda da u dogovorUUUUUUUUUU sa U Grcegovina i Hrrcegovci prvi teeba da nestanU sa lica zemlje. Hercegovacki kamen nema mira , i svaki kamen treba da se prevrne da ni kosti ne ostanu tamo gdje pripadaju.
  Pozdravi moju prijateljicu iz dedventskog Picinog parka.

 30. jea, 19.06.2012. 09:55:44 [42739]

  По једнима је Хитлер служио војску у Калиновику, али ја сам на више мјеста прочитао да је служио у Автовцу код Гацка, њемачка литература не помиње тај податак што је врло чудно а Французи пишу да је војску служио у БиХ а не наводе гдје.

 31. Licemjerstvo nije odgovarajući termin. Bahatost je prikladnija. Koliko vidim Kusta je pitao i načelnika opštine i odgovarajuću agenciju za zaštitu kulturnoistorijskog blaga Republike Srpske. Dobio je odgovore da su te hrpe kamenja i ostaci zidova ruševine i ruine. Dobio je odgovor da tamo nema spomenika, samo ruševine za gušterove i zmije.

  Ono što nas u ovoj priči muči jeste nedostatak sistemskog djelovanja. Kusta je ispoštovao predviđenu proceduru, međutim to očigledno nije dovoljno.

  Zašto? Zato što neko drugi nije odradio ono što Kusta jeste – ispoštovao predviđenu proceduru. Da su institucije sistema (prije svega lokalne vlasti i lokalne NVO) odradile posao oko tih kula/kasarni/konjušarnica/tvrđava i da su ih kao spomenike kulture zaštitili – Kusta ne bi ni dolazio po taj kamen. Na lokalnim je organima da taj posao sada privedu kraju a oni koji su se bunili protiv Kuste trebaju sada izvršiti pritisak na nadležne da konačno zaštitu tog našeg kulturno instorijskog blaga uvedu u sistem. Ako tu nema dovoljno elemenata za sticanje statusa kulturnoistorijskog spomenika, onda brate da naši Trebinjci uprte po kamen na leđa i da ga pješke odnesu do Višegrada. Jednog lijepog dana, biće to lijepa priča koju će turistički vodiči pričati turistima u Kamengradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *