Либијски НТЦ предао власт скупштини

На церемонији одржаној касно синоћ либијски национални транзициони савjет предао је власт новој скупштини обиљежавајући мирољубиву транзицију.  Ова церемонија је обиљежила први мирни трансфер власти у модерној историји Либије. Моамер Гадафи је преузео власт 1969. године у крвавом војном пучу у коме је срушен краљ Идрис, подсјећа АП. Прије распуштања националног транзиционог савета, његов предсједник […]

четвртак, август 9, 2012 / 09:29

На церемонији одржаној касно синоћ либијски национални транзициони савjет предао је власт новој скупштини обиљежавајући мирољубиву транзицију.

 Ова церемонија је обиљежила први мирни трансфер власти у модерној историји Либије.

Моамер Гадафи је преузео власт 1969. године у крвавом војном пучу у коме је срушен краљ Идрис, подсјећа АП.

Прије распуштања националног транзиционог савета, његов предсједник Мустафа Абдел Џалл је одржао говор и рекао да „предаје уставне надлежности Генералном националном конгресу који је од сада једини легитимни представник либијског народа”.

Церемонија је заказана за касно увече због рамазана, муслиманског светог мјесеца, а Џалил је предао власт најстаријем члану скупштине од 200 посланика, изабране 7. јула, преноси АФП.

Власти су подигле ниво безбједности због вечерашње церемоније.

Церемонији су присуствовали представници цивилних организација и дипломатских мисија у Либији као и званичници НТЦ-а и владе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *