Либерман: ЕУ води непријатељску политику према Јеврејима

Шеф израелске дипломатије Авигдор Либерман оптужио је Европу да води непријатељску политику према Јеврејима, као „крајем 1930-их година”, након што је ЕУ осудила планове за изградњу нових израелских насеља на окупираној палестинској Западној обали. „Европа још једном није обратила пажњу на позиве на уништење Израела… тога је већ било крајем 1930-их и почетком 1940-их година, […]

уторак, децембар 11, 2012 / 14:40

Шеф израелске дипломатије Авигдор Либерман оптужио је Европу да води непријатељску политику према Јеврејима, као „крајем 1930-их година”, након што је ЕУ осудила планове за изградњу нових израелских насеља на окупираној палестинској Западној обали.

„Европа још једном није обратила пажњу на позиве на уништење Израела… тога је већ било крајем 1930-их и почетком 1940-их година, када је Европа знала шта се дешава у концентрационим логорима, а није реаговала”, казао је Либерман израелском државном радију.

Он је тиме алудирао је изјаве лидера Хамаса у егзилу Халеда Мешала, који је, током посјете Гази од 7. до 10. децембра, рекао да је „ослобађање Палестине, цјеле Палестине, право, задатак и циљ”, тиме одбивши да призна постојање државе Израел.

„Европа је сама себи ударила шамар. Када се жртвују Јевреји, треба се упитати шта ће бити следеће. У Тулузу, терориста који је убио јеврејску дјецу претходно је убио француске војнике”, додао је шеф израелске дипломатије.

Радикални исламиста Мохамед Мерах убио је 19. марта троје дјеце и једног професора у јеврејској средњој школи, након што је прије тога убио тројицу падобранаца.

„Тероризам је усмјерен против Јевреја, али и на све западне земље и вриједности. Израел је само увод”, додао је Либерман.

Израелски министар је, такође, критиковао палестинског предсједника Махмуда Абаса. „Хамас позива на уништење Израела и одбија да призна Израел, а Абу Мазен (надимак Махмуда Абаса) подржава тај став, док Европа ћути”, навео је Либерман.

Европски министри спољних послова изразили су јуче „изузетну забринутост” због израелског плана да изгради 3000 станова за јеврејске колонисте на Западној обали и у источном Јерусалиму.

Шеф шведске дипломатије Карл Билт пренио је да је ЕУ посебно забринута због пројекта Е1 којим ће Западна обала бити одвојена од источног Јерусалима, и повучена физичка граница између сјеверног и јужног дјела Западне обале.

ЕУ сматра сва насеља за колонисте на територији коју је Израел окупирао 1967. кршењем међународног права.

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху оптужио је у понедељак међународну заједницу за „заглушујућу тишину” након недавног обећања лидера Хамаса да ће се борити против Израела док га не уништи.

Нетанијаху је оптужио међународну заједницу да има двоструке стандарде, јер је осудила још неизграђена насеља на Западној обали, док је ћутала током посете лидера Хамаса Халеда Машала појасу Газе.

Заменик лидера опозиционе Лабуристичке партије Јицак Херцог критиковао је Либерманове изјаве и оценио да оне сеју „страх и стрепњу међу Израелцима, због повезивања актуелне ситуације и холокауста”.

„Последње иницијативе Бењамина Нетанијахуа доводе у опасност Јерусалим, изолују Израел и слабе Абу Мазена (Абаса), награђујући Хамас”, додао је Херцог.

Лидерка опозиционе левичарске странке Мерец Зехава Галон казала је да „свет не верује у блеф Нетанијахуа, који покушава да нас убеди да верује у мир, док чини све да погура Абу Мазена у наручје Хамаса”.0 КОМЕНТАРА

  1. Увијек исто, када ѕагусти онда се подваљује антисемитиѕам да би се оправдао најекстремнији циониѕам. Па докле иде ваше право да убијате. Не браним муслимане, али што је превише… превише. И још нам држите лекције!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *