Легат Милоша Црњанског у НБС доступан јавности

У Народној библиотеци Србије у оквиру манифестације Дани европске баштине која се одржава на тему „Даривање и задужбинарство“ отворена je изложба „Легат Милоша Црњанског у Народној библиотеци Србије“. Отварајући излоззбу у холу НБС в.д. директора Дејан Ристић истакао је значај Црњанског као једног од највећих српских писаца не само 20. вијека, већ свих писаца који […]

петак, септембар 21, 2012 / 08:36

У Народној библиотеци Србије у оквиру манифестације Дани европске баштине која се одржава на тему „Даривање и задужбинарство“ отворена je изложба „Легат Милоша Црњанског у Народној библиотеци Србије“.

Отварајући излоззбу у холу НБС в.д. директора Дејан Ристић истакао је значај Црњанског као једног од највећих српских писаца не само 20. вијека, већ свих писаца који су икада писали на српском.

"Дио богатог Легата Милоша Црњанског који смо сви ми запослени у НБС имали прилику да видимо, од данас до 26.септембра биће доступан Београђанима и гостима Београда", казао је Ристић.

Национална библиотека је према изричитој жељи, израженој у тестаменту Виде Црњански, 1979. године примила је заоставштину Милоша Црњанског. Изложба приказује дио је те богате и разноврсне заоставштине која се чува у НБС и која се готово у цјелости може погледати на адреси: digital.nb.rs/collection/milos-crnjanski.

На изложби је заступљен сваки сегмент Легата, изложен је пишчев радни сто и писаћа машина, фотографија са зимовања са супругом Видом 1940.године у Рокаразу у Италији, рукописи, сабрана дјела Црњанског, документа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *